Simptomele atacului manei în cultura cartofului

Mana cartofului se manifestă, atât pe organele aeriene ale plantei, cât și pe tuberculi. E bine să știm cum să recunoaştem aceste simptome pentru a putea lua măsurile de combatere cele mai potrivite, cât mai repede.

Pe frunze

Pe frunze simptomele apar înainte de perioada înfloririi și pot fi observate până toamna târziu. Apar pete cu formă circulară, în nuanțe de galben-untdelemn, care în timp se transformă într-un fel de arsuri brune cu un inel galben. De asemenea, pe fața inferioară a frunzei va apărea un puf foarte fin și de culoare albicioasă, compus din miceliul ciupercii. Cu cât vremea e mai ploioasă/umedă, cu atât ciuperca se va extinde mai rapid, iar întreaga suprafață a frunzei va căpăta nuanțe de brun.

Pe tulpini

Simptomele se pot vedea cu ochiul liber și pe tulpini. Astfel, pe pețiolul frunzelor și pe pedunculi apar niște pete cu formă alungită, în nuanțe de brun negricios, a căror mărime variază. De menționat este faptul că dacă aceste pete cuprind tulpina cartofului de jur împrejurul acesteia, atunci ele se usucă în totalitate, împreună cu frunzele.

Pe tuberculi

În cazul tuberculilor se observă zone de culoare brun-cenușiu, care au țesuturile ușor scufundate. Pe suprafața acestor zone brune vei observa, în timp, că apare și înaintează spre centrul lor o colorație de un cenușiu mai difuz. De asemenea, cartofii atacați care sunt ținuți în spații umede se vor acoperi cu un puf care e alcătuit din miceliul ciupercii care a declanșat infecția.

Sursa: www.agro.basf.ro