Soiuri autohtone de păr rezistente la rapăn

Perele au perioada foarte scurtă a maturităţii de consum. În plus, sensibilitatea la boli a unor soiuri, precum focul bacterian (Erwinia amylovora), rapănul (Venturia pirina) şi la atacul unor dăunători (Psylla spp) constituie un alt motiv pentru care părul nu este cultivat pe suprafeţe mai mari. La păr nu există studii complexe privind controlul genetic al rezistenţei la boli. Pentru a studia rezistenţa la rapăn, Psylla şi foc bacterian, s-au folosit ca surse principale la prima încrucişare biotipuri cultivate, provenite din Pyrus serotina, aduse din Coreea de Nord şi înmulţite prin seminţe, la Voineşti. Pentru aspectul şi calitatea superioară a fructelor s-au folosit genitori din sortimentul valoros european provenit din Pyrus communis.

Euras a fost primul soi interspecific obţinut în urma selecţiei şi omologat în 1994. Pomul are vigoare mijlocie, coroană piramidală, cu rodire predominantă pe ramuri scurte. Este rezistent la rapăn (Venturia pirina), tolerant la focul bacterian (Erwinia amylovora) şi Psylla. Potenţialul de rodire este de 25-30 t/ha. Altoit pe gutui, nu dă rezultate bune. Fructul e de mărime mijlocie, 150 g, ovoid, de culoare galben-verzuie la maturitatea de consum, uneori cu o uşoară tentă de roşu pe partea însorită. Pulpa este de culoare alb-crem, fără sclereide, crocantă la început, iar la maturitatea de consum (martie – aprilie în condiţii de păstrare fără temperatură controlată) devine moale, semifondantă, suculentă, cu un gust bun și cu aromă specifică. Fructele pot fi păstrate până în luna martie-aprilie fără cheltuieli deosebite. Un alt avantaj este acela că numărul tratamentelor fitosanitare se reduce cu 50%, iar preţul perelor pe piaţă este bun datorită posibilităţii de valorificare în extrasezon. Păstrarea fructelor se face în spaţii specifice, cu umiditate de 85-90% şi în condiţii sterile.

Orizont, obţinut din mai multe combinaţii, a fost omologat în anul 2004. Pomul are vigoare mijlocie, rodeşte pe ramuri lungi şi mijlocii. Ramurile de schelet se degarnisesc de la bază ceea ce implică tăieri de întreţinere şi rodire scurte. Are afinitate cu gutuiul. Fructul este mijlociu spre mare, sferic alungit, asimetric. Culoarea pieliţei este galbenă la maturitatea de consum. Gustul este bun, uşor astringent, se păstrează în condiţii naturale până în decembrie – februarie.

Romcor a fost obţinut prin hibridare sexuată interspecifică complexă, omologat în anul 2009. Pomul are vigoare mijlocie, rodeşte predominant pe ramuri mijlocii şi scurte, are coroana piramidală. A fost testat doar pe portaltoi franc. Potenţial ridicat de fructificare, 30-40 t/ha. Rezistent la atacul de rapăn, tolerant la focul bacterian. Fructul este mare (250 g), formă tronconică, culoare galben-verzuie, pulpa albă, suculentă, gust bun. Maturitatea de consum se realizează în octombrie – noiembrie. Are potenţial ridicat de fructificare. Este rezistent la rapăn, tolerant la focul bacterian. Are o oarecare sensibilitate la Psylla sp..

Cristal este un soi intraspecific omologat în 2010. Pomul are vigoare mică-mijlocie, coroana larg piramidală, rodeşte predominant pe ramuri scurte, înfloreşte în aceeaşi perioadă cu soiul Williams. Potenţialul de producţie este ridicat, 30 – 35 t/ha, compatibil cu gutuiul. Fructul este mijlociu – mare, tronconic, are un contur uşor costat mai ales spre peduncul, iar culoarea pieliţei este galbenă. Pulpa fructului este albă, fină, fără sclereide, suculentă. Gustul este bun, maturitatea de consum se realizează în luna octombrie în condiţii de păstrare fără instalaţie de răcire în depozit. Deşi este un soi intraspecific, are un grad ridicat de toleranţă faţă de atacul de rapăn, foc bacterian și Psylla sp.