Soiuri de căpşun de interes pentru producătorii agricoli

capsuni, cotidianul_agricol
capsuni, cotidianul_agricol

Printre soiurile de căpşun aclimatizate în România se remarcă şi:

Soiul de căpşun Monterey este unul nou. A fost dezvoltat în California prin încrucişarea soiurilor de Albion x Cal 97.85­6. Acest soi poate solicita ceva mai mult spaţiu decât soiul Albion. De asemenea, fructele pot fi ceva mai mari decât cele ale căpşunului Albion. Gustul şi aroma fructelor sunt deosebite. Soiul manifestă o rezistenţă mare la o paletă largă de boli deşi este mai puţin rezistent faţă de făinare. Rezistă mai bine la temperaturile ridicate de peste vară dar este uţor sensibil la îngheţ. Căpşunul Selva este o varietate cu înflorire continuă şi o fructificare perpetuă. Acest soi de căpşun are o producţie ridicată. Fructele sunt ferme cu un gust deosebit.

Soiul de căpşun San Andreas a fost lansat în 2009 la o universitate din California. Produce fructe de o calitate înaltă, cu o aromă deosebită şi un aspect excepţional.

Soiul de căpşun Portola este o planta cu creştere puternică şi poate necesita o densitate de plantare uşor mai scăzută decât la alte soiuri. Este un soi mai puţin tolerant la ploaie în comparaţie cu Albionul. Fructele sunt mari şi mai uşoare, gustul este excelent şi se coace ceva mai devreme decât Albionul.

Soiul remontant de căpşun – Albion dezvoltă o plantă puternică, compactă, cu frunze de culoare verde închis şi flori de calitate excelentă. Produce mulţi stoloni care trebuie îndepartaţi în timpul sezonului. Gustul fructelor este foarte plăcut, fructele sunt mari, de formă conică, de culoare roşu intens, foarte consistente şi strălucitoare. Pulpa are culoare roşu intens, foarte dulce şi are o calitate organoleptică ridicată.