Soiuri de prun aclimatizate în România

cotidianul agricol, prune

Dintre varietăţile de prun aclimatizate în ţara noastră ”Bazarul verde” recomandă:

Soiul de prun Stanley este un pom de vigoare medie, cu coroana conic răsturnată, precoce, productiv, autofertil și foarte bun polenizator. Fructe de mărime mare (35-45 grame), cu formă invers ovoidală, culoare albastru închis au un gust foarte plăcut. Fructele se colorează cu mult înainte de maturitatea deplină. Pulpa este consistentă, dulceagă, puțin aromată, neaderentă. Soiul este originar din S.U.A. Perioada de coacere este sfârșitul lunii august – începutul lunii septembrie. Pomul este de vigoare mijlocie cu coroana aplatizată, rară.

Soiul de prun President intră pe rod timpuriu și fructifică abundent. Fructe mari și foarte mari, 50­60 grame, de diametru 40­45 mm, de formă alungită- rotunjită, de culoare violet închisă sunt foarte frumoase. Pulpa la fructele coapte este galben­-verzui sau galbenă, suculentă, tare, la maturitate şi  complet neaderentă la sâmbure. Soiul intră pe rod timpuriu şi are o legare şi producție anuală bună. Perioada de coacere este la sfârșitul lunii septembrie.

Prunul Bluefree este de vigoare mijlocie, cu o coroană aplatizată și rară. Acest prun intră timpuriu pe rod, are o productivitate bună și este autofertil. Fructele sunt mari cu o formă cilindrică, având ambele capete rotunjite, asimetrice. Coaja are culoarea albastru închis spre negru, cu un strat de pruina. Pulpa este tare, dulce-­acrișoară, neaderentă la sâmbure și foarte gustoasă. Soiul de prun Bluefree se coace începând cu prima jumătate a lunii septembrie.

Soiul de prun Althan Ringlo este un pom fructifer viguros. Fructele sunt mari spre foarte mari cu o formă sferică ușor aplatizată la capete. Pulpa nu este aderentă la sâmbure, are o culoare galben-aurie fiind suculentă și dulce. Perioada de coacere pentru acest soi de prun este sfârșit de august început de septembrie.

Soiul de prun Besztrecei este un pom fructifer de vigoare medie, foarte roditor, autoreproducător. Fructe de dimensiune medie au gust deosebit şi un nivel ridicat de acid şi zahăr. Perioada de coacere este începutul lunii septembrie. Pomul de vigoare mijlocie cu coroană aplatizată şi rară intră timpuriu pe rod și are productivitate bună.

Soiul de prun Cacanska Lepotica este un soi parțial autofertil. Fructele sunt mari 30­45 grame, cu diametrul 35­40 mm, de formă ovoidală cilindrică, ușor asimetrică. Coaja este de culoare albastru închis, cu strat gros de pruină, puternic cerată. Pulpa verde­ gălbuie, de consistenţă bună, dulce­ acrișoară este neaderentă la sâmbure. Perioada de coacere este sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august. Soiul de vigoare mijlocie, coroană aplatizata şi rară intră timpuriu pe rod şi are productivitate bună.