Soluţii de protecţie a culturii de rapiţă oferite de ALCEDO

O problemă deloc de neglijat imediat după răsărire (în funcţie de condiţiile din toamnă) este atacul puricilor cruciferelor (Psylliodes spp.), iar dacă atacul survine imediat după răsărire şi nu se intervine, tinerele plăntuţe de rapiţă nu au nicio şansă şi pot fi distruse. În acest caz, ALCEDO recomandă 2 insecticide din portofoliul iscusit: insecticidele Karis 10 CS (lambda cihalotrin 100 g/l), în doză de 0,05-0,075 l/ha sau Faster Gold (lambda cihalotrin 50 g/l), în doza de 0,1 l/ha.

Chiar dacă s-a efectuat erbicidarea în preemergenţă, pe foarte multe sole, rapiţa urmează dupa o cultură de cereale păioase, în special grâul. În acest caz, în mod sigur vor fi probleme cu samulastra de grâu, fapt pentru care se recomandă aplicarea unui graminicid din protofoliul produselor iscusite de la Alcedo, respectiv Leopard 5 EC (quizalofop-P-til 50 g/l), în doză de 0,7 l/ha sau Rango (quizalofop-P-tefuril 40 g/l), in doza de 0,75 l/ha. Odata cu samulastra sunt combătute şi buruienile graminee care răsar încă din toamnă.

Dacă dăunătorii şi buruienile pot pune în pericol cultura de rapiţă înfiinţată în toamnă, nici bolile nu se lasă mai prejos. În toamnă, boala cea mai frecventă este putregaiul uscat/negru, produs de Phoma lingam, frecvenţa bolii fiind cu atât mai mare cu cât umiditatea este ridicată. Pentru siguranţa culturilor,  ALCEDO recomandă aplicarea fungicidului Salvator 25 EW (tebuconazol 250 g/l), în doză de 0,5 l/ha.