Sprijin pentru producătorii de legume și fructe din România

Guvernul României a adoptat azi un proiect de hotărâte pentru aprobarea sprijinului financiar excepţional cu caracter temporar care se va acorda producătorilor agricoli din sectorul fructe și legume.

Valoarea a sprijinului financiar excepțional cu caracter temporar necesar pentru plata măsurii prevăzute la art.1 alin. (1) este de 2.300.000 lei şi se asigură ca sprijin financiar aferent Fondului European de Garantare Agricolă, prin bugetul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2016.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va efectua plăţile până pe 30 septembrie, iar beneficiarii eligibili vor fi atât organizaţii de producători din sectorul fructelor și legumelor recunoscute potrivit prevederilor art. 154 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, precum și producători de fructe și legume care nu sunt membri ai unei organizaţii de producători recunoscute.

Sprijinul financiar excepţional cu caracter temporar pentru sectorul fructe și legume, care se acordă producătorilor agricoli pentru măsura retragerea de pe piață, în contextul embargoului rusesc privind produsele din UE. Este astfel, un instrument de protejare a pieței comunitare în absența căreia prețurile s-ar fi prăbușit foarte mult. Măsura s-a desfășurat în perioada 8 august 2015 – 18 septembrie 2015.

Potrivit actelor normative adoptate anterior, sprijinul se acordă pentru următoarele culturi:

a) tomatele clasificate la codul NC 0702 00 00;
b) morcovii clasificaţi la codul NC ex 0706 10 00;
c) verzele clasificate la coduș NC 0704 90 10;
d) ardeii dulci clasificaţi la codul NC 0709 60 10;
e) conopida şi conopida broccoli clasificate la codul NC 07 04 10 00;
f) castraveţii clasificaţi la codul NC ex 0707 00 05;
g) cornişonii clasificaţi la codul NC ex 0707 00 90;
h) ciupercile din genul Agaricus clasificate la codul NC 0709 51 00;
i) merele clasificate la codul NC ex 0707 0808 10;
j) perele clasificate la codul NC ex 0707 0808 30;
k) prunele clasificate la codul NC 0809 40 05;
l) fructe de tip bacă clasificate la codurile NC 0810 20, 0810 30 şi 0810 40;
m) strugurii de masă proaspeţi clasificaţi la codul NC 0806 10 10;
n) piersicile şi nectarinele încadrate la codul NC 0809 30.