Standardul egiptean la grâu pentru țările din zona Mării Negre

Conform unui raport al rețelei globale de informare agricolă lansat marți, 14 noiembrie 2017, Egiptul are o nouă orientare pentru importul de grâu – Directiva CAPQ nr. 48 (2017). Aceasta accelerează eliberarea livrărilor de grâu străin și procedurile de inspecție care trebuie să fie realizate în timp util și să corespundă standardului egiptean pentru grâu. Directiva nr. 48 nu include nicio reglementare nouă, ci este o compilație a tuturor regulilor și specificațiilor relevante până în prezent. Incertitudinea cu normele Egiptului, privind importul de grâu și aplicarea procedurilor sale de inspecție în ultimele luni a determinat furnizorii de grâu să perceapă o taxă de asigurare (în unele cazuri, chiar și 500.000 dolari). Ministrul aprovizionării și comerțului intern Ali Museihli, în interviurile de presă din 22 octombrie 2017, a indicat că Egiptul va detalia toate specificațiile, procedurile și reglementările pentru comercianții care vând celui mai mare cumpărător de grâu din lume.

Recent, două transporturi de grâu (de origine franceză și română) au fost reținute în port pentru suspiciunea că ar conține (non-narcotice) semințe de mac. Zeci de expedieri au fost, de asemenea, întârziate pentru inspecții costisitoare și proceduri de testare. Aceste două expedieri deținute au fost eliberate acum.

La sosirea în Egipt, inspecțiile sunt efectuate de un comitet tripartit de inspecție condus de GOEIC împreună cu inspectori din cadrul CAPQ și Ministerul Sănătății.

O condiție pe care ar trebui să o respecte țara noastră, conform primelor traduceri ale documentului oficial eliberat de Egipt, prevede ca la sosirea transportului de grâu să se respecte următoarea condiție:

„Inspecția radioactivă a originilor suspecte (se aplică țărilor din zona Mării Negre – Rusia, Ucraina și România) aprobate pentru a fi exportate în Egipt conform Rezoluției ministeriale nr.1186 (2003).’’