Stop exporturilor britanice în UE, fără o înțelegere post Brexit

Uniunea Națională a Fermierilor (NFU) a avertizat asupra consecințelor „catastrofale” pentru industria din Marea Britanie, dacă nu există o înțelegere cu UE, post Brexit. Marea Britanie se va confruntă cu o așteptare de șase luni pentru a fi certificată ca furnizor autorizat din țările terțe.

Acesta ar fi un obstacol major în sectorul alimentației și al băuturilor, în care exporturile către UE se ridică la 13,2 miliarde de lire sterline pe an.

NFU declară că a fost informat informal că, deși Marea Britanie se află în alinierea completă a reglementărilor cu UE, dacă nu există nici o înțelegere, aceleași controale de sănătate aplicate în China și SUA, vor fi supuse furnizorilor din Regatul Unit.

S-a spus că 6.000 de instalații de prelucrare a cărnii care exportă în UE vor trebui să efectueze audituri individuale de către autoritățile britanice.

Acestea vor fi apoi verificate de oficialii UE și apoi trimise la un comitet veterinar permanent pentru aprobare, un proces pe care NFU l-a calculat va dura șase luni „la o lectură conservatoare”.

Aceste verificări vor fi efectuate și asupra oricărei alte companii care furnizează produse alimentare și băuturi către UE, inclusiv cele care exportă apă îmbuteliată, miere, gem, produse lactate și alte alimente proaspete.