“Suntem români şi susţinem agricultura din România” – Porumbul de Genetică Românească CERA 340

Hibrizii de porumb CERA produşi în exclusivitate de Expert Agribusiness sunt condiţionaţi în propria staţie şi au garanţia calităţii unei seminţe cu indici de puritate, germinaţie şi MMB foarte buni. Totodată, fiind încadraţi de către ISTIS Bucureşti în categoria hibrizilor româneşti, întrucât atât amelioratorul cât şi menţinătorul sunt din România, toţi aceşti hibrizi sunt recomandaţi pentru fermierii beneficiari ai Programului AFIR, Măsura 4.1., prin care aceştia trebuie să cultive hibrizi româneşti de porumb.

Porumbul de Genetică Românească CERA 340 este un hibrid simplu, semitimpuriu din grupa de maturitate FAO 340 cu prolificitate în condiţii foarte favorabile de cultură. Hibridul are o pornire rapidă în vegetaţie, numărul de rânduri de boabe este 16-18, randamentul în boabe este de 81-85% şi MMB de 370-410 g, fiind caracterizat de pierderea rapidă a apei din bob la maturitate. Planta are o tulpină elastică de înălţime medie şi frunzele de culoare verde închis uşor recurbate.

Hibridul CERA 340 este rezistent la temperaturi scăzute la germinare fiind recomandat în zonele de favorabilitate pentru cultura porumbului, la irigat cât şi neirigat, dar cu precădere în zonele I, II şi III ale ţării. Densităţile de semănat recomandate sunt la neirigat de 65.000 plante recoltabile/ha, iar la irigat de 80.000 plante recoltabile/ha.

Potenţialul genetic al hibridului CERA 340 este la irigat de: 9,8-15,1 t/ha boabe STAS şi la neirigat de: 9,5-12,3 t/ha boabe STAS. Ca o răsplată muncii întregii echipe de cercetare şi producere de sămânţă CERA 340 a fost hibridul de porumb care în anul 2018 avut o dezvoltare spectaculoasă, conform specialiştilor Expert Agribusiness.