Syngenta, partener principal al celei de a doua ediţii a evenimentului Ziua Porumbului Iaşi 2019

La Ziua Porumbului de la Târgu Frumos compania Syngenta a fost partener principal, iar în această calitate, pe lângă hibrizii lansaţi în concurs, a pus la dispozțieşi tehnologia completă de tratament pentru cultura de porumb înfiinţată în platforma demonstrativă.

Directorul general Sergiu Staicu a subliniat cât de importantă este genetica în contextul schimbărilor climatice. “Suntem onoraţi să fim partener principal alături de organizatori, la cea de-a doua ediţie a Zilei Porumbului de la Iaşi. Caracteristica acestui an pentru cultura de porumb este schimbarea în condiţii meteo nefavorabile. Încă o dată s-a demonstrat că o genetică performantă şi o tehnologie de cultură aplicată corect pot oferi rezultate mult peste aşteptări.

Discutând cu fermierii care au vizitat platforma de la Târgul Frumos şi având în vedere condiţiile climatice, concluzia a fost că rezultatele sunt excepţionale. Dacă ne raportăm la categoria de hibrizi din grupele FAO 300 şi 400, cea mai cultivată din România, peste 1 milion de hectare, Syngenta vine cu hibridul Premeo – FAO 380, lansat în 2019, care reconfirmă potenţialul excelent de producţie, remarcat şi la Ziua Porumbului de la Orezu. Hibridul Premeo este recomandat cu succes în toate arealele de cultură ale porumbului.

Pentru că în agricultură principala provocare o reprezintă instabilitatea climatică, este foarte important ca hibrizii de porumb cu genetică avansată să fie caracterizaţi de elemente definitorii ca: predictibilitate, stabilitate, adaptabilitate în cultură și desigur producții ridicate. Din acest punct de vedere, pot să afirm că Syngenta are în portofoliu hibrizi care se pretează tuturor condițiilor din ferme, de la rustic, Artesian™ şi până la intensiv. Practic, acoperim toată paleta de nevoi din fermele agricole din România”, a menţionat Sergiu Staicu.

Alexandru Lavu, manager marketing semințe de porumb Syngenta România şi Republica Moldova, a oferit redactorului nostru prezent la Ziua Porumbului de la Iaşi informaţii despre hibrizii cu rezultate foarte bune din platformă.

“În cadrul evenimentului de la Târgu Frumos, Syngenta s-a remarcat cu 4 hibrizi de top. Cercetarea companiei noastre este axată pe două direcţii: prima este productivitatea, care oferă profit, iar cea de-a doua este stabilitatea, care conferă constanţa producţiilor indiferent de condiţiile meteo. Şi în acest an, hibrizii Syngenta s-au clasat în topul de producţie. Pe primul loc s-a poziţionat SY Premeo – FAO 380 cu 14.009 kg/ha, urmat de SY Zephir – FAO 390 cu 13.617 kg/ha şi SY Orpheus – FAO 340 cu 13.110 kg/ha.

Hibrizii din portofoliul Syngenta se pliază pe toate nevoile fermierilor. Avem hibrizi rustici, performanţi, hibrizii Artesiancu toleranţă excelentă la secetă şi arşiţă, iar anul acesta, în campania 2020, vom lansa gama de hibrizi intensivi, respectiv SY Infinite şi SY Torino, pentru a îi ajuta pe fermieri să obţină producţii record”, a spus Alexandru Lavu.

La rândul său, Ionuţ Nae, manager marketing produse protecţia plantelor pentru culturile de porumb şi oleaginoase Syngenta, a trecut în revistă tehnologia aplicată loturilor demonstrative.

“În această platformă, specialiştii Syngenta au recomandat ca şi tehnologie de protecţia plantelor două dintre cele mai cunoscute erbicide din piaţă. Este vorba despre Gardoprim® Plus Gold aplicat în preemergenţă şi Elumis™, în postemergenţă. Trebuie să menţionez că în perioada optimă de preemergenţă au fost precipitaţii, de aceea am şi ales Gardoprim® Plus Gold, pentru că prezintă flexibilitate în aplicare, respectiv în preemergenţă, dar şi în postemergenţă timpurie, până în faza de trei frunze ale porumbului. Este foarte important de reţinut faptul că Gardoprim® Plus Gold este un erbicid selectiv ce acţionează împotriva majorităţii buruienilor monocotiledonate şi dicotiledonate anuale, iar doza utilizată în postemergenţă timpurie a fost de 4 l/ha.

Erbicidul Elumis™ pe care l-am folosit în postemergenţă este un produs consacrat pentru combaterea buruienilor graminee anuale şi perene, precum şi a buruienilor cu frunza lată, anuale şi perene, din cultura porumbului. El are o flexibilitate extraordinară şi se poate aplica de la faza de două frunze ale porumbului până la stadiul de opt frunze, ceea ce reprezintă un avantaj pentru fermier. În această platformă, Elumis™ a fost aplicat în faza de opt frunze, din cauza perioadelor îndelungate de precipitaţii, iar doza recomandată a fost de 2 l/ha.

Din acest an, Syngenta vine în portofoliu cu un nou erbicid în cultura porumbului. Este vorba despre Calaris® Pro, un erbicid ce conţine două substanţe active care asigură un spectru larg de combatere împotriva principalelor buruieni monocotiledonate şi dicotiledonate anuale din cultura porumbului, precum şi o flexibilitate foarte bună în aplicare din preemergenţă până în stadiul de opt frunze. Erbicidul vine la pachet cu adjuvantul Fix® Pro, iar doza recomandată este 2,3 l/ha. Noi recomandăm să fie aplicat în postemergenţă timpurie. Syngenta îi sfătuieşte pe fermieri să folosească soluţii viabile, eficiente şi cu o toleranţă cât mai bună faţă de planta de cultură”, a declarat Ionuţ Nae.