Syngenta prezintă programul tehnologic de protecție a culturilor pomicole

Syngenta organizează astăzi, 24 iunie, un eveniment dedicat pomiculturii, care se desfăşoară la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti-Mărăcineni. Specialiştii companiei prezintă lotul demonstrativ unde s-a utilizat programul tehnologic Syngenta de protecție a culturilor pomicole.

Cu ocazia acestei întâlniri, reprezentanţii Syngenta prezintă şi noul sistem RemDry™, dezvoltat în parteneriat cu Ecomembrane și Uptofarm, o companie externalizată a Departamentului de Științe Agricole, Silvice și Alimentație (DISAFA) a Universității din Torino, Italia.

Deschiderea evenimentului de la ICDP Mărăcineni i-a revenit directorului general al instiruţiei, domnul Mihail Coman. “De doi ani suntem sub presiunea atacurilor de boli şi dăunători. Apariţia unor rase rezistente reprezintă o problem acută, iar rapănul este o adevărată provocare. Aşteptăm ca cercetarea genetică să resolve aceste problem. Împreună cu Syngenta căutăm soluţii rapide şi eficiente de combatere”, a spus Mihail Coman.

Despre condiţiile climatice şi influenţa acestora asupra culturilor pomicole a vorbit cercetătorul Cristian Marin. “Am avut o iarnă blândă, dar primăvara a fost ploioasă, un aspect propice apariţiei infecţiilor de boli. Anul acesta este unul favorabil făinării, cu un risc crescut asupra producţiei. La dăunători avem probleme cu afidele şi cu viermele merelor, dar am intervenit cu tratamente specifice. Situaţia fitosanitară a loturilor este relative bună şi sperăm la o recoltă pe măsură”, a declarat Cristian Marin.

Reprezentantul tehnic al companiei Syngenta, Livia Roşu, a prezentat programul tehnologic la cultura de măr, după care a răspuns întrebărilor adresate de fermierii interesaţi de soluţiile împotriva bolilor şi dăunătorilor.

La rândul său, Andrei Măruţescu, director de comunicare şi relaţii publice, a vorbit despre noul sistem Remdry™, nu înainte de a aminti de sistemul Heliosec, care se află la Institutul de la Mărăcineni de aproape 3 ani.

Nou sistem de gestionare a efluenților care conțin reziduuri de produse fitosanitare, Remdry™, vizează problematica măsurilor de protecţie a surselor de apă. Sistemul beneficiază de 2 ani de garanție, fiind alcătuit dintr-un rezervor de colectare de 2.500 de litri și o platformă mobilă ce se comercializează în două variante (de 36 mp, respectiv de 72 mp). Compania nu va face profit din vânzarea acestui echipament, pentru că nu este comercializat de Syngenta. El poate fi achiziţionat de la producătorul din Italia, pretul fiind de 2.500 de euro. Sistemul are avantajul flexibilităţii si poate fi utilizat de asociaţiile de fermieri.