Tratamentele cu fungicide pentru vița de vie

În funcție de profilul lor (fungicide de contact, ori sistemice), tratamentele se aplică de mai multe ori pe an, în momente cheie, pentru a preveni apariția infecțiilor cu mană sau făinare.

Fungicidele de contact asigură o bună protecție la suprafața plantei, creează o barieră de protecție, fiind ideale la începutul perioadei de vegetație, când nu avem o suprafață foliară viguroasă.

Ca prim tratament al viței de vie, BASF recomandă Polyram® DF (conține metiram), pentru combaterea manei, și Kumulus® DF , un fungicid pe bază de sulf, pentru combaterea făinării viței de vie. Avantajul acestora este că au o aderență foarte bună pe frunze și creează o barieră de protecție puternică, fiind rezistente chiar și la o ploaie puternică.

De remarcat faptul că, pentru simplificarea aplicării, tratamentele pentru mană și făinare se pot face simultan (se realizează amestecul de produse in rezervorul echipamentului de stropit), momentul aplicării acestui tratament fiind ăn faza de lăstar 5-7 cm.

Spre deosebire de produsele de contact, care acționează la nivel exterior, cele sistemice pătrund în țesuturile plantei și oferă o protecție îndelungată împotriva bolilor.

Printre produsele sistemice pentru combaterea manei, BASF pune la dispoziție mai multe soluții:

Forum® Gold, un fungicid care conține dimetomorf și ditianon, destinat pentru a combate mana viței-de-vie, cu efect preventiv, curativ și antisporulant. Oferă o siguranță extraordinară în condiții de presiune ridicată, așa cum întâlnim în perioada de dinainte de înflorit. Fungicidul Forum® Gold întrerupe ciclul de reproducere a ciupercilor și suprimă răspândirea sporilor în plantă. Ditianon, substanța activă de contact, permite la aplicarea și la temperaturi scăzute, cum deseori avem primăvara.

Acrobat® MZ 69 WG, care beneficiază de un mod dublu de acțiune (sistemic și de contact) datorită substanțelor incluse: mancozeb și dimetomorf;

Delan® Pro, un fungicid cu tehnologie proactivă, pe bază de ditianon și fosfonați de potasiu – se remarcă printr-o mobilitate complexă în plantă, acropetală și bazipetală, un efect deosebit de important deoarece planta se află în continuă creștere. Fungicidul Delan® Pro stimulează și mecanismele de apărare ale plantei.

Pentru combaterea făinării, BASF recomandă următoarele fungicide sistemice:

Vivando®, un fungicid special conceput împotriva făinării, bazat pe metrafenonă, o substanță ce inhibă germinarea sporilor și se remarcă și printr-o acțiune sub formă de vapori;

Sercadis®, cel mai nou produs BASF pentru combaterea făinării, care conține fluxapiroxad, substanță din grupa SDHI, are o eficacitate excepțională împotriva făinării, protecție de lungă durată și formează depozite de substanță activă ce sunt redistribuite în condiții de umiditate.

Pentru combaterea moliei verzi și a moliei brune, se aplică Fastac® Active, un insecticid piretroid de sinteză, care combate adulțiii, larvele și ouăle insectelor.