Tratamentul fitosanitar la măr

Conform Buletinului de Avertizare emis de către Autoritatea Naţională Fitosanitară Oficiul Fitosanitar Brașov se recomandă efectuarea tratamentului fitosanitar la măr pentru prevenirea și combaterea dăunătorilor: păduchele din San – Jose (Quadraspidiotus p.) generația I, afide și a bolilor: rapăn (Venturia inaequalis) (tratamentul IV), făinare (Podosphaera leucotricha) ( tratamentul V). Folosiți unul din produsele sau amestecurile de mai jos, după caz:

Perioada optimă de tratament: 06 – 10.06.2018.

Alte recomandări: Tratamentul se repetă la interval de 10 – 12 zile.

Perioada de avertizare se va prelungi cu câte zile au fost nefavorabile stropirii (prezența precipitațiilor).

Folosiți numai produse de protecțtia plantelor omologate în România și provenite din surse autorizate. Citiți cu atenție prospectul produselor de protecția plantelor înainte de utilizare și respectați recomandările. Luați măsurile ce se impun pentru protecția mediului înconjurător!

Respectați cu strictețe normele de lucru cu produse de protecție a plantelor, pe cele de securitate a muncii, de protecție a albinelor și animalelor conform: Ordinului Comun nr. 45/199 al MAA, privind unele măsuri pentru Protecția familiilor de albine împotriva intoxicațiilor cu pesticide, a Legii nr. 383/2013.

Conform prevederilor legale prevăzute în : Reg. (CE) nr.1107/2009; HG nr. 1559/20012; OG nr . 4/1995;OG nr. 41/2007; HG 1230/2012 și Protocolul de colaborare nr. 160400/16.05.2014 încheiat între APIA și ANF, agricultorii, care prin activitatea lor depozitează, manipulează și utilizează produse de protecție a plantelor au obligația:

  • Să păstreze o perioadă de cel puțin 3 ani documentele de evidență contabilă a produselor de protecție a plantelor utilizate în exploatație;
  • Fiecare utilizator de produse de protecție a plantelor trebuie să dețină și să completeze la zi registrul de evidență a tratamentelor fitosanitare după efectuarea fiecărui tratament;
  • Respectarea acestor prevederi va fi verificată în teren de către inspectorii APIA și inspectorii Oficiului Fitosanitar Județean;
  • Nerespectarea de către utilizatorii profesioniști a acestor prevederi se sancționează cu amendă de la 8000 lei la 10000 lei.

Va recomandăm “Ghidul pentru utilizarea în siguranță a produselor de protecție a plantelor” aflat pe: https://www.madr.ro/norme-de-eco-conditionalitate-in-domeniul-fitosanitar.html, pentru o mai bună informare a dumneavoastră.