Tuta absoluta, un dăunător problemă în cultura de legume

Tuta absoluta sau molia tomatelor, este un dăunător care afectează culturile legumicole, în special cultura de roșii. Acest dăunător a fost semnalat de specialiști pentru prima dată în România în vara anului 2009 în zona de nord-vest a țării, iar de atunci este din ce în ce mai prezent în bazinele legumicole. În acest an, Tuta absoluta produce pagube însemnate legumicultorilor din zona Matca, unde a fost semnalat pentru prima dată în anul 2016. Pentru combaterea eficientă a acestui dăunător este foarte important să înțelegem bine ciclul biologic și caracteristicele de identificare.

Adultul este microlepidopteră (molie), fluturii au o lungime de 5-7mm, sunt de culoare maronie cu nuanțe de gri inchis. Ouăle sunt mici, fiind depuse pe partea inferioară a frunzei. Larva este de culoare alb-verzui cu capul negru, iar pupa maro. Tuta absoluta are 12 generații pe an. O femelă adult poate depune până la 250 de ouă în timpul vieții. Ciclul total de viață este finalizat în 30-40 zile, depinzând de condițiile de mediu. Cu cât temperaturile sunt mai crescute, cu atât ciclul de viață este mai scurt. La 30ºC, ciclul de viață al dăunătorului este de 20 zile.

Temperatura minimă la care își începe activitatea este de 8ºC. Tuta absoluta are 4 stadii larvare, iar impuparea are loc în sol, pe suprafața frunzelor sau chiar în gale/mine. Ierneaza ca ou, pupă sau adult. Moliile sunt mai active în timpul nopții și se ascund printre frunze în timpul zilei. Este un dăunător periculos, foarte dificil de combătut.

Despre modul de atac al acestuia, ne vorbește specialistul în culturi legumicole al companiei Syngenta, Livia Roșu: „Se poate observa că, la început, minele apar ca niște pete mici pe frunze, de culoare albă, asemănătore lui Liriomyza trifoli sau musca minieră, de cele mai multe ori atacul fiind simultan. Pe măsură ce larvele cresc, ele devin alb-verzui. Minele sunt de formă neregulată, separate sau unite, în funcție de densitatea populației. Dauna este produsă în stadiul de larvă, prin minarea frunzelor pe fața superioară, precum și a pieliței fructelor. Ploile și umiditatea de peste 30% afectează dezvoltarea populației.”

Cele mai afectate sunt frunzele, apoi fructele și tulpina în cazul culturilor de tomate în mediu protejat – seră, solar. Putem spune că în cazul culturilor de tomate în câmp, fructele sunt afectate într-un număr mai mare decât în cazul culturilor în mediu protejat.

De ce este Tuta absoluta un dăunător problemă?

Specialiștii de la Syngenta și Marcoser ne confirmă faptul că, „datorită perioadei relativ scurte de când ne confruntăm cu acest dăunător, este foarte probabil ca acest lucru să nu fi permis dezvoltarea unei strategii foarte elaborate de combatere, atât la noi în țară cât și în celelate zone din Europa afectate. Însă, datorită modului de atac al larvelor – hrănire în interior (galerii în frunze, tulpini și fructe), acest dăunător este dificil de combătut, iar infestarea poate avea loc pe tot parcursul perioadei de vegetație. Mai mult, dăunătorul poate fi întâlnit atât pe plante cultivate cât și pe cele din flora spontană din Familia Solanaceae, într-un număr mare de generații pe an. Larvele intră în fruct și tulpini, unde pătruderea insecticidelor este mai dificilă și, nu în ultimul rând, cel mai important, prezintă un risc ridicat de dezvoltare a fenomenul de rezistență. Din cauza faptului că Tuta absoluta este un dăunător foarte adaptabil, cu un risc ridicat de apariție al fenomenului de rezistență, Syngenta nu recomandă fermierilor să utilizeze mai mult de 2-3 aplicări cu un produs care are același mod de acțiune sau substanță activă.”

Ce greșeli frecvente se fac în combaterea  acestui dăunător și ce recomandări trebuie respectate?

Specialiștii companiilor Syngenta și Marcoser ne explică și ce greșeli frecvente se fac în combaterea acestui dăunător. “În primul rând nu se monitorizează îndeajuns dăunătorul folosind capcane feromonale și se începe târziu cu aplicarea tratamentelor. Alte greșeli țin de alegerea greșită a produselor sau timpul prelungit dintre tratamente, aplicarea necorespunzătoare a produselor de protecția plantelor – calitatea slabă și neuniformitatea aplicării. Nu în ultimul rând, nerespectarea dozei la suprafața tratată poate duce la apariția rezistenței, datorită fenomenului de subdozare. Igiena precară a solarului – prezența buruienilor, a restuilor vegetale în interiorul și în jurul solarului sau a serei favorizează prezența și dezvoltarea dăunătorului. O altă greșeală este depozitarea ambalajului vechi (posibil infectat) în interiorul solarului, serei. Din păcate, observăm că fermierii folosesc capcanele cu feromoni în mod necorespunzător.”

În cazul aplicării măsurilor de combatere folosind produsele pentru protecția plantelor, compania Syngenta, împreună cu Marcoser, le face fermierilor câteva recomandări: în primul rând, folosirea produselor specifice pentru Lepidoptere, alternând grupele chimice de substanțe active pentru prevenirea apariției rezistenței. Respectarea intervalului, distanței dintre tratamente, de maximum 7 zile, iar în perioada de vară când temperaturile sunt ridicate, intervalul recomandat dintre tratamente este 5-7 zile. Este important să se facă diferența dintre timpul de pauză – intervalul în care este interzis să se recolteze – și intervalul de timp dintre două tratamente în perioada de creștere exponențială a atacului, care ține mai mult de efectul fitotoxic pe care îl poate avea tratamentul asupra plantei.  Nu există prag economic de dăunare pentru Tuta absoluta. Tratamentele încep la apariția primilor dăunători (adulți) sau a primelor simptome și se continuă pe durata întregului ciclu de cultură. Folosirea de adjuvanți organosiliconici penetranți sau de ulei mineral de vară crește eficacitatea tratamentelor. Se recomandă ca tratamentele să fie aplicate seara sau dimineața când temperatura este mai scăzută și produsele sistemice pătrund în cantitate mai mare în plante.

Compania Syngenta recomandă folosirea produselor Affirm®  la doza de 1,5 kg/ha și Voliam Targo® la doza de 0,8 l/ha, respectând recomandările de pe eticheta produselor, dozele aplicate, timpul de pauză și purtarea echipamentului individual de protecție la aplicarea produselor.

De asemenea, specialiștii le recomandă fermierilor să aibă în vedere un management integrat în combaterea acestui dăunător, lucru ce implică luarea unor măsuri agrotehnice, acordând importanță deosebită curățeniei și igenizării spațiului din zona solariilor, serelor. Culturile afectate reprezintă surse de infestare și pentru culturile sănătoase. Trebuie eliminate și distruse fructele atacate care rămăn după recoltare și, de asemenea, resturile vegetale rămase. Buruienile din familia Solanaceae din vecinătatea solariilor sau serelor pot reprezenta habitate unde se adăpostește acest dăunător și astfel trebuie distruse, elimiate. Este știut, de asemenea, că una dintre plantele gazdă pentru Tuta Absoluta, după unii autori, a doua ca preferință după tomate, este Solanum Nigrum sau Poama Câinelui, așa cum este cunoscută popular. Aceasta crește în toate regiunile țării noastre atât pe terenuri cultivate dar și pe marginea drumului, reprezentând astfel cel mai bun adăpost pentru acest dăunător și un uriaș rezervor de noi generații. De asemenea, rotația culturilor joacă un rol important. Specialiștii le mai recomandă fermierilor folosirea plaselor pentru insecte în solarii, sau lămpi UV specifice pentru protecție împotriva adulților etc. Ca și măsuri biologice se recomandă folosirea unor prădători precum Trichogramma spp, Orius insidiosus. Pentru mai multe informații despre produsele recomandate de Syngenta, puteți accesa pagina https://www.syngenta.ro/products/search/crop-protection

Specialiștii de la Marcoser mai spun că „este evident că în viitor acest dăunător va reprezenta poate, cea mai mare provocare pentru cultivatorii de tomate din țara noastră. Prin urmare, vom continua să publicăm despre Tuta absoluta deoarece sunt încă aspecte prea puțin cunoscute despre acest dăunător, iar pentru a putea să-l combatem eficient este nevoie să îl cunoaștem cât mai bine. Considerăm însă că este nevoie de o abordare amplă și aceasta este de durată.”

Pentru mai multe informații despre acest subiect, puteți accesa pagina: https://www.marcoser.ro/consultanta/boli-daunatori-si-probleme-in-culturile-legumicole/tuta-absoluta-metode-de-control-si-combatere-la-tomate/