Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat, la Gugeşti, Vrancea

Autorităţile vrâncene au demarat planul de intervenţie în caz de suspiciune de pestă porcină africană (PPA), după ce primele probe prelevate de la animalele dintr-o gospodărie din comuna Gugeşti s-au dovedit a fi pozitive, au anunţat, vineri, 28 decembrie, reprezentanţii Instituţiei Prefectului Judeţului Vrancea.

„Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat, la Gugeşti, într-o exploataţie non-profesională cu nouă animale. Am convocat de urgenţă o şedinţă a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) şi a fost aprobat planul de măsuri specifice. Deja autorităţile locale şi sanitar-veterinare au luat primele măsuri de protecţie a zonei şi de incinerare a animalelor din gospodăria respectivă.

 Aşteptăm confirmarea oficială de la laboratorul din Bucureşti. Proprietarul micro-fermei a sesizat autorităţile veterinare despre faptul că porcii prezentau simptome de boală, iar în urma analizelor care au fost prelevate în cursul dimineţii şi analizate la Focşani, a fost confirmat virusul pestei porcine. Din fericire, micro-ferma se află într-o zonă mai izolată, între Oreavu şi Gugeşti, ceea ce va facilita instalarea filtrelor şi izolarea zonei”, a declarat, prefectul Sorin Hornea.