Uniunea Agricolă din Țara Galilor solicită finanțarea echitabilă a agriculturii

Agricultorii din Welsh s-ar putea confrunta cu o reducere de 40% a finanțării dacă nu s-au făcut modificări în ceea ce privește distribuirea banilor de la Westminster la Cardiff după Brexit. Uniunea Fermierilor din Țara Galilor (FUW) se teme de o „deteriorare a spațiului rural”. Aceasta dorește ca finanțarea agriculturii să fie tratată diferit de alte domenii descentralizate, cum ar fi educația și sănătatea. Trezoreria a declarat că se angajează să aloce fonduri pentru fermele din Welsh până în 2022. Cea mai importantă problemă este modul în care sunt acordate fondurile guvernelor Regatului Unit.

Liderii agriculturii sunt îngrijorați că sprijinul acordat industriei va fi supus formulei Barnett după Brexit. Acesta a fost folosit pentru a dicta nivelul cheltuielilor publice în Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord în ultimii 40 de ani.

Fondurile suplimentare,sau reduceri, din Westminster sunt alocate în funcție de mărimea populației fiecărei națiuni și care sunt atribuite puterilor.

Dar, din punct de vedere istoric, finanțarea pentru agricultură a fost tratată separat, deoarece vine din partea UE.

Țara Galilor primește 9,4% din sumele de 3,5 miliarde de lire sterline trimise de la Bruxelles în Marea Britanie în fiecare an, care se ridică la 329 milioane de lire sterline. Guvernul britanic a declarat că sectorul agricol va continua să primească aceeași sumă de bani pe care o primește în prezent din UE până în 2024. Dar dacă formula Barnett este utilizată pentru a decide cum este distribuită această finanțare, FUW susține că valoarea cotei țării va scădea la 5,6% sau la 196 milioane de lire sterline, o reducere de 40%. Lansând o nouă campanie de finanțare a agriculturii echitabile la consiliul general din Aberystwyth, sindicatul va solicita Trezoreriei să aloce fonduri pentru agricultură în afara formulei Barnett în viitor. Ea are deja sprijin guvernamental din partea galezilor, primul ministru Carwyn Jones spunând recent unei comisii de parlamentari că „finanțarea agriculturii va trebui să se desfășoare separat și să fie tratată într-un mod diferit”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*