Varietăţi de afin cu fructe excepţionale

Afinul Patriot este un soi de afin cu tufă înaltă, care are creştere viguroasă încă din primii ani, intrând repede pe rod. Este foarte rezistent la îngheţurile din timpul iernii şi are producţie foarte bună. Această varietate are tendinţa să supraproducă şi trebuie efectuate tăieri pentru a exista echilibru între creştere şi fructificare. Fructele sunt mari, de albastru închis fiind foarte aromate. La maturitate, Patriot ar trebui să producă între 5 şi 10 de kilograme de fructe pe plantă în fiecare an. Patriot este un soi timpuriu şi se coace la începutul lunii iulie, oferind un randament mare de producţie.

Afinul Blueray creşte destul de viguros, poate ajunge la înălţimea de peste 3m fiind necesare efectuarea de tăieri corespunzatoare pentru a stimula producţia. Este un soi destul de rezistent la boli şi cu rezistenţă bună la frig. Nu este autofertil deci are nevoie de alt soi polenizator precum: Bluegold, Nelson, Bluecrop sau Toro. Fructele sunt de mărime medie­mare şi se caracterizează prin conţinutul ridicat de zahăr fiind ideale pentru dulceaţă. Fructele se recoltează în primele trei săptămâni ale lunii iulie, iar fructele rezistă bine la manipulare şi transport. Producţiile sunt mari şi constante fiind un soi destinat plantaţiilor comerciale cu randament ridicat.

Afinul Duke este o varietate de afin care produce fructe excepționale. Ramurile sunt foarte încărcate şi de multe ori atârnă în jos, de aceea este indicată  folosirea spalierilor. Afinul Duke produce flori destul de târziu, dar fructele se coc devreme. Florile de primăvară sunt albe, cu o nuanţă de roz, fiind delicate, în formă de clopoţel, prezentând un contrast elegant cu frunzişul verde. Duke oferă fructe delicioase în fiecare an, acestea fiind mari, foarte ferme și păstrându­se proaspete mai mult timp decât alte soiuri.