Vinul de Cotnari pe lista produselor cu indicaţie geografică protejată

Uniunea Europeană şi China au încheiat  în această săptămână negocierile privind un acord bilateral pentru protejarea a 100 de indicaţii geografice europene în China şi a 100 de IG din China în UE. Pe lista celor 100 de produse se află şi un produs românesc- vinul de Cotnari.

„Produsele europene cu indicaţie geografică sunt recunoscute în întreaga lume pentru calitatea lor. Deoarece au încredere în originea şi autenticitatea acestor produse, consumatorii sunt dispuşi să plătească un preţ mai mare, recompensând astfel fermierii. Este o victorie pentru ambii semnatari ai acordului, deoarece consolidează relaţiile noastre comerciale, aduce beneficii sectoarelor noastre agricole şi alimentare, precum şi consumatorilor de ambele părţi”, a declarat comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan.

China este a doua destinaţie pentru exporturile de produse agroalimentare din UE, care reprezintă o valoare de 12,8 miliarde euro (în perioada de 12 luni cuprinsă între septembrie 2018 şi august 2019). Este, de asemenea, a doua destinaţie a exporturilor UE de produse protejate ca indicaţii geografice, reprezentând 9% din valoarea lor, aici fiind incluse vinurile, produsele agroalimentare şi băuturile spirtoase.