Sămânţă de porumb certificată, de cea mai bună calitate, oferită fermierilor de Limagrain

LG30369 LIMANOVA(LZM362/92)

Porumbul este cultura care se găseşte pe cea mai mare suprafaţă din lume. De asemenea, este cultura cu cea mai mare producţie. Anual, se produce aproximativ un miliard de tone. Cei mai mari producători de porumb sunt: SUA, China şi pe locul trei Brazilia. România ocupă, în acest clasament, un onorant loc 13.

În ţara noastră, porumbul se cultivă pe aproximativ 2,4 milioane ha anual, cu o producţie la hectar foarte fluctuantă, de la 4.770 kg/ha în anul 2014, an în care România a fost al doilea producător de porumb după Franţa, la 3.500 kg/ha în anul 2015. Această situaţie, a fluctuaţiei producţiei, este datorată pe de o parte condiţiilor meteorologice, iar pe de alta, faptului că, în România, aproximativ 35% din suprafaţă este cultivată cu sămânţă necertificată.

Compania LIMAGRAIN vine în sprijinul fermierilor cu sămânţă de porumb certificată, de cea mai bună calitate, cu hibrizi de porumb care acoperă toate grupele de maturitate cultivate în România. De asemenea, toţi hibrizii de porumb cultivaţi în România au fost testaţi în condiţiile din ţara noastră, în diferite areale ale culturii de porumb, pe o perioadă de cel puţin trei ani. Hibrizii de porumb LG sunt înregistraţi în Catalogul Oficial al Plantelor de Cultură din România.

LIMANOVA este un hibrid de porumb simplu, semi-timpuriu, cu bob dentat, care face parte din grupa de maturitate FAO 370. Este un hibrid care se pretează a fi cultivat în toate regiunile de cultură a porumbului din România, cu rezultate foarte bune în zonele secetoase şi pe terenuri aride. LIMANOVA este un hibrid cu un sistem radicular profund, foarte bine dezvoltat, ceea ce îi conferă o toleranţă excelentă la secetă. De asemenea, plantele sunt de talie medie, cu tulpina puternică, prezintă rezistenţă la cădere şi un sistem foliar foarte bine dezvoltat. Ştiuleţii sunt mari, bine dezvoltaţi, cu fecundare completă chiar şi în treimea superioară, numărul de rânduri de boabe pe ştiulete fiind între 16 şi 18, boabe mari cu MMB 300-310 gr. LIMANOVA este un hibrid cu un dry down foarte rapid, facilitând o recoltare timpurie şi în acest fel, lasă timp fermierului să pregăteasca terenul pentru înfiinţarea unei culturi de toamnă.

Limanova este un hibrid care suportă densităţi mari, de 65.000 – 70.000 plante la ha. Datorită sistemului radicular foarte bine dezvoltat se pot obţine producţii mari la aceste densităţi chiar şi în anii secetoşi. În testările efectuate de Limagrain la staţiunile de cercetare Caracal şi Albota-Piteşti, diferenţa de producţie între 60.000 pl/ha şi 70.000 pl/ha a fost de 870 kg/ha în anul 2016 şi de 610 kg/ha în anul 2015. Pentru a se obţine producţiile scontate trebuie să se respecte densităţile recomandate.

LG 30389 este un hibrid semi-timpuriu, ca şi LIMANOVA, dar puţin mai tardiv, care face parte din grupa de maturitate 390 FAO. Este un hibrid simplu cu bob dentat, dar spre deosebire de LIMANOVA se pretează pentru un sistem de cultură intensiv. LG 30389 este un hibrid cu un potenţial de producţie foarte mare, în anul 2016, în loturile de testare de la Diosig, judeţul Bihor, a obţinut o producţie de 14.743kg/ha, la o umiditate de 15%, fiind cel mai productiv hibrid din grupa lui de maturitate. Plantele sunt de talie înaltă, cu tulpini puternice, iar sistemul foliar este foarte bine dezvoltat, de un culoare verde intens. Totodată, are un stay green foarte bun, lucru care ajuta planta să se hrăneasca până aproape de maturitatea de recoltare. Sistemul radicular este foarte puternic, fiind capabil să confere rezistenţă la cădere unei plante de talie înaltă. LG 30389 este un hibrid cu o foarte bună vigoare la răsărire, facilitând astfel semănatul timpuriu. Ştiuleţii sunt mari, cu fecundare foarte bună, cu 18 rânduri de boabe şi cu inserţie la înălţime medie. Densitatea recomandată este de 60.000 – 65.000pl/ha, mai mică decât la Limanova, datorită taliei şi sistemului foliar foarte bine dezvoltate ale plantei.

LG 30389 este un hibrid recomandat a se cultiva în toate zonele de cultură care permit această maturitate, dar trebuie avut în vedere faptul că este un hibrid care are nevoie de soluri fertile şi o aprovizionare bună cu apă şi elemente nutritive pentru a atinge adevăratul potenţial de producţie.

Product Manager Limagrain

Adelin DAMIAN