5 greșeli de evitat în cultivarea tomatelor!

Deși este o cultură extrem de populară în grădinile și solariile din România, există câteva greșeli frecvente, atunci când vine vorba de cultura tomatelor.

1. Particularitățile fiecărui soi

Când se plantează roșiile în câmp sau în spații protejate, o primă greșeală este legată de concepția că tomatele sunt toate la fel. Pe piață există mai multe soiuri de tomate, cu nevoi diferite de cultivare. Fiecare soi are anumite particularități legate de pregătirea solului, plantarea răsadului și întreținerea culturii. De aceea, este ideal să se cunoască toate cerințele specifice soiului de tomate ales pentru cultivare.

2. Pregătirea incorectă a solului

Cultura tomatelor poate fi înființată pe o gamă largă de soluri; prin urmare, unii cultivatori acordă mai puțină importanță pregătirii solului, oferind tomatelor un sol foarte acid sau sărac în nutrienți. Pentru a se dezvolta corespunzător, roșiile în solar, grădină sau câmp au nevoie de un sol cu un pH care variază între 5,5 și 6,8. În plus, pregătirea terenului pentru cultura de tomate presupune și fertilizarea cu îngrășăminte bogate în azot, fosfor și potasiu.

3. Plantarea greșită și nerespectarea distanței de plantare a roșiilor

Plantele de tomate produc o rădăcină fibroasă. Pentru creșterea și dezvoltarea unui sistem radicular puternic și rezistent, sunt esențiale plantarea adâncă în sol și respectarea distanței de plantare. Distanța plantare roșii este de aproximativ 30-40 cm între răsaduri și de 70-80 între rânduri.

4. Irigarea necorespunzătoare

Deși este o plantă iubitoare de apă, fructele având un conținut de apă ce variază între 93% și 95%, cultura de tomate nu necesită irigare zilnică. Excesul de apă din solurile nedrenate corespunzător poate înmuia planta și facilita apariția bolilor și dăunătorilor. Pe de altă parte, un deficit prelungit de apă limitează dezvoltarea plantei, în special în perioadele critice, precum înflorirea și dezvoltarea fructelor.

5. Plantarea tomatelor împreună cu alte legume

Nu se recomandă creșterea și plantarea roșiilor în solar împreună cu alte culturi. Tomatele, spre deosebire de castraveți sau de alte legume, au nevoi diferite de lumină, căldură și umiditate. Când se cultivă două culturi în aceeași seră, prevenirea bolilor și dăunătorilor implică măsuri fitosanitare individuale diferite, pentru eliminarea eficientă a agenților patogeni.

Sursa: https://www.agro.basf.ro/