A crescut preţul de valorificare al cartofilor

În ultimii ani suprafaţa agricolă  de cartofi, cultivată în ţara noastră, a scăzut din cauza preţurilor mici înregistrate la valorificarea recoltei. Şi în Harghita, judeţulul cu tradiţie în această cultură există aceeaşi situaţie. În această zonă, cartoful a fost cultivat, în acest an, pe circa 7.500 de hectare. Cartofii vânduţi în judeţul Harghita sunt acum de două ori mai scumpi, decât anul trecut. Producătorii pun aceste scumpiri pe fondul vremii nefavorabile, care le-a afectat producţiile de anul acesta, dar şi în contextul scăderilor suprafeţei totale cultivate.

Directorul Direcţiei Agricole Harghita, Torok Jeno, a declarat că producţia medie la hectar a fost, în acest an, de aproximativ 24 tone, cu 10% mai mică decât în 2017, dar preţul este dublu şi există speranţe ca el va mai creşte.

„Producţia medie la hectar a fost, în acest an, de aproximativ 24 tone, cu 10% mai mică decât în 2017, însă preţul este dublu şi există speranţe ca el să mai crească. Trebuie să precizez că recoltele din acest an sunt compensate de preturile de valorificare, mai bune decît anul trecut. În ultimii 2-3 ani am avut producţii mari şi preţ mic, iar acum preţul este practic dublu la cartofi, faţă de anul trecut. Dacă în 2017 preţul a fost de 45-50 de bani/ kilogram, acum el este de 90 de bani, un leu şi chiar 1,1 lei, în funcţie de calitate şi sortiment”, a declarat Torok Jeno, Directorul Direcţiei Agricole Harghita.

Şeful DAJ Harghita a pus în discuţie şi interesul străinilor pentru cartofii din Harghita, fapt ce a dus la scumpirea acestora.

„De la noi din judeţ nu au plecat încă transporturi la export, există însă solictări pentru viitor. Din Covasna, însă, au plecat câteva transporturi în Bulgaria şi Grecia. Această situaţie a creat şi ea premisa scumpirii de care vorbeam”, a mai adăugat Torok Jeno