ACEBOP: „Prețurile scad la poarta fermei, solicităm autorităților să intervină’’

Creșterea prețurilor la alimente este un subiect mult discutat în ultimele zile, atât în media, cât și în rândul producătorilor români. Marile lanțuri de magazine, care fac parte din mari corporații internaționale, au de multe ori practici comerciale îndreptate împotriva consumatorului român. Scopul fiind cel de maximizarea profiturilor.

Pentru a putea înțelege și analiza mai clar acest fenomen, Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP)  face urmatoarele precizări:

  • În ultimele 60 de zile prețul cărnii de porc a scăzut cu circa 30% la poarta fermei. Astăzi, fermierii vând cu 4,9 lei/kg la poarta fermei – cu mari presiuni din partea retailerilor pentru noi scăderi de preț.
  • Prețul la carnea de pasăre a scăzut la poarta fermei cu aproximativ 20%,  în timp ce prețul la carnea de vită se menține stabil și cu tendințe de scădere.
  • Pentru sectorul de producție ouă, cererea este foarte mare , dar prețurile au crescut la fermieri cu circa 26%, nu cu 100%.
  • Laptele și produsele lactate au prețul nemodificat la producător.

Jocurile pe care marile lanțuri de magazine le fac astăzi, vor cauza scăderea consumului creșterea problemelor fermierilor. Prețul pentru kg de carne stabilit de producător este mai scăzut decât cel din aceeași perioadă a anului 2016.

Solicităm autorităților responsabile să intervină de urgență și să facă lumină în această situație, care pentru noi, fermierii, este de neînțeles. Produsele obținute în România se vând mai ieftin decât în urmă cu câteva săptămâni și totuși mai departe, acestea ajung la consummator cu prețuri foarte mari. Astăzi noi, fermierii, vindem sub prețul de producție.”, a subliniat doamna Mary-Eugenia Pană, Președinte ACEBOP.

Mai multe detalii despre ACEBOB găsiți pe www.acebop.ro