Agricultura acvaponică, o opțiune foarte atractivă pentru start-up-uri agricole

Agricultura acvaponică devine tot mai populară printre metodele de creștere a plantelor, având multiple beneficii. Prin introducerea peștilor în acest sistem reziduurile lor pot fi folosite ca un îngrășământ. Apa ce conține dejecțiile peștilor este refolosită ca îngrășământ pentru plante.

Relația dintre pești și plante într-un sistem acvaponic se numește relație de simbioză. Această relație contribuie la reducerea utilizării fertilizatorilor, astfel că, sunt diminuate atât costurile, cât și munca depusă, producând în același timp pește și legume. Sistemul acvaponic combină menținerea tradițională a peștilor cu plante care se pot dezvolta în mai multe sisteme acvatice, creând un mediu armonios prin care plantele și peștele se pot ajuta reciproc să crească.

Multe dintre sistemele acvaponice nu se limitează la utilizarea peștilor, ci încearcă să lucreze cu o varietate de vietăți marine, printre care creveți, melci și pești, tocmai pentru a obține o varietate de minerale și deșeuri diferite. Agricultura acvaponică a început să se dezvolte în interiorul Uniunii Europene, în Marea Britanie, unde mulți antreprenori au luat startul în agricultură în acest mod.

În România, Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Industrializarea şi Marketingul Produselor Horticole – Horting este cel care a început un proiect de dezvoltare acvaponic, pentru a oferi oamenilor un exemplu de cultivare a legumelor și de creștere a peștilor.

„Acvaponia e un domeniu relativ nou în ceea ce priveşte obţinerea produselor naturale. Aici vorbim de îmbinarea producţiei piscicole cu cea de legume şi zarzavaturi. În țara noastră acesta este un proiect de mici dimensiuni, realizat cu materiale la îndemâna oricui”, a declarat Marian Bogoescu, directorul Institutului Horting şi vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.