Astăzi, 17 ianuarie, în cadrul Ambasadei Regale a Danemarcei din România, a avut loc evenimentul organizat de compania Agreena, cu tema: „Agricultura regenerativă pentru dezvoltare economică”. Moderatorul întâlnirii a fost Mihaela-Monica Vasile, Market Lead Agreena România.
Cuvântul de deschidere i-a revenit Ambasadorului Extraordinar si Plenipotentiar E.S. Dl. Uffe A. Balslev, care a subliniat importanța scopului Agreena pentru agricultura durabilă românească. În continuare, Mihaela Vasile a vorbit despre programul Agreena acreditat internațional, privind amprenta de carbon.
Printre invitați s-au aflat reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și ai Academiei de Științe Agricole și Silvice, precum și jurnaliști din presa agricolă. Din partea MADR a luat cuvântul doamna Dir. Cristiana Constantinescu, care a vorbit despre măsurile dedicate agromediului, silviculturii, agriculturii ecologice, dar și despre practicilor benefice agriculturii regenerative.
În continuarea discuțiilor, președintele ASAS, Prof. univ. dr. ing. Valeriu Tabără, a abordat tema legată de importanța solului pentru agricultura durabilă, subliniind faptul că PH-ul solului este un aspect definitoriu pentru fertilizarea acestuia. Ulterior, a fost invitat să vorbească vicepreședintele ASAS, Prof. Aurel Badiu, care a a evidențiat agricultura regenerativă, ca o îmbinare a tuturor măsurilor cunoscute.
Anca-Mihaela Isac, directorul economic al Frizon Group, companie fondată și condusă de Teofil Dascălu, a relatat experiența celor doi ani de colaborare cu AgreenaCarbon, subliniind faptul că agricultura regenerativă se poate face și pe 4.500 de hectare, iar certificatele de carbon sunt o soluție viabilă.
La rândul său, Alexandru Haită, administratorul Alvalex, a spus că practică agricultura regenerativă încă din 2009, iar acest lucru i-a adus un plus de productivitate în fermă. Femierul teleormărean a susținut că soluția certificatelor de carbon este mai mult decât decât benefică.
Simon Haldrup, Co-fondator & CEO Agreena, a explicat ce înseamnă agricultura conservativă și care este valoarea certificatelor de carbon din punct de vedere economic.
”Agreena oferă una dintre puținele scheme de recompensă financiară din lume pentru a stimula fermierii în drumul lor spre o agricultură sustenabilă, cu acumularea carbonului în sol. Carbonul din sol este cel mai important element, având în vedere că este o cerință vitală pentru creșterea și sănătatea adecvată a plantelor”, au concluzionat reprezentanții Agreena.
Evenimentul s-a încheiat cu un set de întrebări ale participanților pe temele de discuție prezentate de vorbitori.