Tinerii fermieri ce formează grupul de lucru Agroinnovator s-au întâlnit pe 3 noiembrie cu Barna Tánczos, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru a discuta despre rolul digitalizării în agricultura de mâine, sustenabilă și performantă.
În cadrul întâlnirii de lucru, tinerii fermieri au adus în fața ministrului prin exemple practice modul în care soluțiile de digitalizare utilizate în ferma proprie au îmbunătățit eficiența fermei și au redus impactul asupra mediului.
Pornind de la conceptul de performanță duală, financiară și de mediu, subiectele abordate în cadrul întâlnirii au vizat: soluții de utilizare eficientă a resurselor pământ, apă și inputuri agricole; importanța soluțiilor de data management și management al fermei pentru luarea deciziilor corecte în timp real; potențialul irosit prin nefolosirea tuturor tehnologiilor pre existente pe utilajele moderne.
Răzvan Prelipcean, Coordonator al Grupului de lucru Transformarea digitală a agriculturii din cadrul Agrinnovator, despre potențialul irosit în agricultură
În prezent, în agricultura din România, este o nevoie acută de personal calificat, specializat în domeniul digitalizării, care să ajute fermierii să conștientizeze și să valorifice beneficiile acestui proces.
Pentru a veni în sprijinul fermierilor și pentru a acoperi această nevoie în piață, Grupul de lucru a conturat proiectul “Farm Technology Officer”, ce aduce în atenție importanța calificării și angajării în ferme a unor tehnicieni competenți, care să impulsioneze transformarea digitală a fermelor. “Prin acest proiect propunem crearea unei scheme de sprijin care să acopere costurile recrutării și școlarizării acestor tehnicieni, care să le acorde asistență financiară fermierilor pentru angajarea lor, astfel încât să putem fructifica beneficiile digitalizării”, a explicat Răzvan Prelipcean.
“În lipsa unor tehnicieni competenți, fermierii români irosesc un potențial deosebit de important. Toate utilajele noi și echipamentele cumpărate de fermierii români în ultimii ani sunt predotate cu funcții de digitalizare performante, însă puțini le folosesc, motivele fiind faptul că nu au expertiza tehnică necesară, iar tehnicienii competenți sunt greu de găsit. Aceste dotări costă mulți bani și generează costuri anuale cu amortizarea, fără să aducă valoare adăugată. De asemenea, dotările existente în ferme, în prezent, pot fi amplificate cu câteva investiții accesibile, de ordinul miilor de euro, cum ar fi un software de farm management sau un sistem de gestionare a flotei, investiții pe care fermierii ezită să le facă din lipsă de know-how și de tehnicieni. […]
Soluția pentru a combate acest deficit: este nevoie să calificăm resurse umane în domeniul digitalizării fermelor, pentru a realiza integrările necesare la nivelul acestora, astfel încât să putem materializa beneficiile digitalizării în ferme”, a continuat Răzvan Prelipcean.
Alin Luculeasa, membru în echipa Agrinnovator, despre soluții pentru combaterea lipsei irigațiilor
Alin Luculeasa, fermier din Vaslui și absolvent al celei de-a treia serii a programului „Tineri Lideri pentru Agricultură”, a adus în discuție problema lipsei de apă și a sistemelor de irigații, evidențiind importanța adaptării la condițiile climatice cu ajutorul tehnologiei.
“Soluții pentru adaptarea la schimbările climatice: managementul apei, în primul rând monitorizarea satelitară cu ajutorul hărților NDVI, utilizarea senzorilor și a stațiilor meteo performante, care au modele de predicție a bolilor și atacurilor dăunătorilor și imagini avansate din satelit pentru monitorizarea umidității solului”, a explicat Alin Luculeasa.
„Cochetăm de cel puțin zece ani de zile cu tehnologia minimum tillage și suntem în plină tranziție spre no tillage, pentru că încercăm foarte mult să avem un management strict al apei, marea problemă fiind lipsa apei și, implicit, lipsa soluțiilor de irigat. Ne propunem să avem o fermă complet digitalizată. Pentru asta mai avem nevoie de o rețea de stații meteo inteligente și o semănătoare cu rata variabilă care să ne permită să semănăm în densități diferite, astfel încât să putem exploata solul în mod sustenabil. Încercăm să facem o agricultură conservativă, iar ultimii ani ne-au împins tot moi mult către acest sistem.”
Raul Gușeilă, membru în echipa Agrinnovator, despre beneficiile utilizării dronelor
Raul Gușeilă vine din județul Brașov, unde familia sa deține o fermă mixtă, vegetal și animale, ce folosește soluții de digitalizare. În același timp a dezvoltat activitatea cu drone, efectuând și testare de soluții și produse.
„Principalele avantaje ale utilizarii dronelor în activitatea din fermă sunt: acțiunea rapidă atunci când este nevoie; aplicarea tratamentelor în orice fenofază a culturii; folosirea ratei variabile și reducerea dozelor; eliminarea pierderilor provocate de daunele mecanice; reducerea cantității de apă până la 90% din testele efectuate de noi; reducerea combustibilului necesar, dar și costul redus de achiziție amortizat în interval de timp scurt” a explicat Raul Gușeilă. Totodată, a subliniat necesitatea constituirii cadrului legal pentru folosirea dronelor în activitățile din fermă.
Petruța Deac, membru în echipa Agrinnovator, despre importanța utilizării unui sistem de data management
Petruța Deac, inginer software care lucrează în cadrul fermei de familie cu specific zootehnic (200 de capete de vaci de lapte) a reușit să eficientizeze activitățile din fermă dezvoltând o aplicație de data management.
„Componenta de data management ar putea fi considerată primul pas spre tehnologizare, în special pentru fermele mici din zona de zootehnie, pentru că nu implică foarte multe resurse financiare”, a explicat Petruța.
Cu ajutorul aplicației dezvoltate, Petruța a creat corelația dintre faza de lactație a bovinelor și diferite date înregistrate în permanență, cum ar fi cantitatea de lapte, starea de sănătate a bovinelor. “Astfel, avem acces la un istoric cu privire la ciclul de producție al acestora. Am putut reduce costurile, genera predictibilitate și eficiență la nivel de fermă și, totodată, am observat diferențe cu privire bunăstarea animalelor”, a completat Petruța.
De asemenea, utilizarea unui sistem de data management are, printre avantaje, generarea automată a registrelor solicitate de autorități. Transformarea digitală a fermelor îmbunătățește semnificativ relația cu autoritățile prin reducerea timpului de raportare și a birocrației.
George Chiriță, membru în echipa Agrinnovator, despre performanța duală și impactul asupra eficientizării costurilor
George Chiriță, fermier din Galați pasionat de tehnologie, care administrează 400 de hectare, a vorbit despre importanța implementării și utilizării unui sistem de automatizare a irigațiilor, acesta ducând la reducerea consumului de apă și la creșterea randamentului. Misiunea fermei lui este producerea de hrană folosind resursele într-un mod cât mai eficient posibil.
“Economisim resursa de apă și creștem randamentul. Nu mai pompez atât de multă apă, deci nu o să mai coste atât de mult electricitatea sau motorina. Apa va pica în mod eficient, acolo unde este nevoie. Asta înseamnă performanță duală – să îndeplinim, să adresăm cei doi factori – de mediu și economic”, a explicat George Chiriță conceptul de performanță duală.
„Ceea ce vrem noi sa facem, noi grupul acesta, Agrinnovator, echipa acesta de tineri este sa arătăm că se poate și că facem asta chiar acum. Că putem sa atingem perfomanța duală folosind digitalizarea. Să arătăm că se poate să echilibrăm acești doi factori și să înglobăm solutii care să reducă impactul asupra mediului și să crească randamentul în același timp.” a concluzionat George Chiriță, membru în echipa Agrinnovator.
Barna Tánczos, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a putut vedea ideile pe care tinerii fermieri le-au expus în vedea sustinerii importantei digitalizarii fermelor și le-a oferit celor de la Agrinnovator informații despre modul în care instituția pe care o conduce îi va putea ajuta pe viitor în promovarea practicilor moderne de agricultură sustenabilă.
“Energia, cunoștințele și voința de a schimba care vin din acest grup de lucru cu siguranță vor duce înainte agricultura, în general, și, în mod special, fermele în care lucrați. A venit vremea acestui echilibru între activitatea agricolă, performanță, producție și protejarea solului, folosirea cumpătată a tuturor resurselor de care are nevoie agricultura. Digitalizarea va schimba agricultura în profunzime. Este drumul pe care a pornit și România, în mare parte datorită generațiilor care vin din urmă și generațiilor care deja au capacitatea de a combina domenii de activitate. Vă încurajez să mergeți mai departe pe acest drum, aveți în noi un partener.”
Despre Agrinnovator
Grupul de lucru (think tank) Agrinnovator, lansat în luna mai 2022, are menirea de a promova crearea și diseminarea cunoștințelor referitoare la tehnologiile agriculturii de mâine, aprofundând două direcții principale de lucru: transformarea digitală a agriculturii și agricultura bio-regenerativă.
Proiectul îi are în centru pe tinerii fermieri absolvenți ai programului Tineri Lideri pentru Agricultură, organizat de Clubul Fermierilor Români, pregătiți să ducă agricultura românească la următorul nivel de dezvoltare și performanță prin expunerea de soluții și tehnologii agricole internaționale.
Agrinnovator este locul în care tinerii fermieri gândesc, dezbat idei și testează pe diferite teme cu scopul de a crea progres și valoare adăugată.
Agricover asigură cadrul de lucru și susținerea necesară în diseminarea rezultatelor în rândul fermierilor români și al autorităților.
Despre Agricover
Agricover este liderul pieței de agribusiness din România, un generator de soluții inovatoare care transformă agricultura și viața fermierilor pe termen lung, creând progres și prosperitate la scară socială.
De-a lungul celor peste 20 de ani de activitate, Grupul Agricover și-a propus să deservească fermierii români și să le ofere soluții inovatoare, adaptate nevoilor lor reale, astfel încât aceștia să își poată consolida în mod sustenabil productivitatea, prin acces la tehnologii agricole performante la nivel internațional, la soluții de finanțare adaptate specificului sectorului agricol și la servicii de agricultură digitală.