
O grădină Feng Shui trebuie în primul rând să fie amenajată respectând exemplul naturii, cât mai mult posibil, pentru a se crea armonie și echilibru.
Feng înseamnă Apă, iar Shui înseamnă Vânt, astfel că cele două elemente nu trebuie să lipsească din grădină. Orice grădină amenajată în stil Feng Shui trebuie să aibă o sursă de apă, fie o fântână arteziană, fie chiar un mic lac cu pești. Se crede că apa atrage energiile pozitive și este o sursă de puritate și sănătate. Însă, important de reținut este că sursa de apă nu trebuie să fie păstrată în vase de ceramică sau teracotă pentru că pământul blochează și neutralizează efectele apei – metalul este un material adecvat, în schimb.
Fiecare tip de plantă – flori, arbuști, pomi fructiferi – are o anumită semnificație potrivit învătățurilor Feng Shui. Practicienii le împart în clase de plante aferente elementelor primordiale – lemn, foc, pământ, metal sau apă. De exemplu, floarea soarelui sau margaretele sunt considerate plante de foc și sunt asociate cu viața, vitalitatea și fericirea, în timp ce plantele de pământ simbolizează stabilitatea și pacea.
Pentru că fiecare tip de plantă transmite anumite sentimente atât spațiului, cât și persoanelor care îl vizitează, este ideal să incluzi în grădina ta cel puțin o plantă din fiecare clasă. Nu există o regulă fixă în selectarea lor, alege-le pe cele care crezi să se potrivesc cel mai bine solului și ambianței pe care vrei să o creezi.
Un alt aspect important pentru obținerea echilibrului este lumina – se crede că dacă asiguri o lumină optimă în zona de sud-vest a grădinii, vei avea parte de o relație mai bună cu persoana iubită. Iar dacă acest motiv nu te-a convins, avem un argument și pentru cei mai pragmatici dintre voi – lumina solară este importantă pentru dezvoltarea plantelor, oferă deschidere grădinii și o îmbogățește din punct de vedere vizual. Pentru lăsarea serii, atunci când lumina solară naturală nu mai este o opțiune, o altă recomandare pentru tine ar fi montarea unor felinare.
Pentru protecția spațiului, este indicat să plantezi copaci înalți și arbuști în partea din spate a grădinii. De evitat plantarea lor prea aproape de centrul grădinii pentru că pot crește prea înalți și bloca atât lumina, cât și circulația aerului și a vântului, principii deosebit de importante în Feng Shui.
Pietrele ornamentale și ghivecele din teracotă trebuie să facă parte din orice grădină amenajată în stil Feng Shui pentru a echilibra energia pământului. Se recomandă să fie amplasate în zonele de sud-vest, respectiv nord-est ale grădinii.