Angajații APIA, proteste în fața MADR

În jur de 400-500 de angajați ai APIA din teritoriu protestează în fața Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale împotriva măsurilor fiscale care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2018 (OUG 79/2017). Protestatarii cer și aplicarea principiului egalității salariilor în toată țara față de APIA centrală, motivând că munca cea mai grea o fac oamenii din teritoriu care participă la controale în arșița verii. Până acum nici ministrul Petre Daea, dar nici șeful APIA nu au ieșit să poarte o discuție cu angajații nemulțumiți.

Deși șeful sindical a menționat că este alături de fermieri a spus că în ultimă instanță dacă nu se iau măsuri ar putea bloca plata pentru subvenții.

Decizia de blocarea a plăților este una extremă și sperăm să nu fim obligați de inacțiunea guvernului să acționăm în acest sens tocmai pentru că știm și înțelegem cât de greu le este fermierilor. Paralizarea APIA ar fi prin urmare o soluție extremă’’, a declarat Octavian Mateescu, liderul Federației Naționale a Sindicatelor APIA.

Mesajele care predomină pe pancardele lucrătorilor APIA sunt: „Muncă egală, plată egală!”, „Stop discriminării!’, „Nu stăm liniștiți, vrem să fim corect plătiți!”,  „Eliminarea discrepanțelor salariale între centrele județene și aparatul central”.