
În toate podgoriile întâlnim plantaţii tinere (I-IV ani), înfiinţate şi întreţinute corect, dar şi plantaţii în care tehnicile culturale aplicate lasă de dorit. În astfel de cazuri cred că este util să reamintim că într-o plantaţie viticolă nou înfiinţată, primii trei-patru ani de viaţă au o importanţă majoră.
Tăierile în uscat se fac cu scopul de a forma tulpinile, cordoanele sau capul înălţat, proiectarea elementelor de producţie. De corectitudinea realizării lor va depinde durata de viaţă a plantaţiei, cantitatea şi calitatea recoltei. Înălţimea tulpinii depinde de numeroşi factori şi variază de la o ţară la alta. La noi tulpinile se consideră de înălţime mijlocie, când măsoară 70-80 cm şi înaltă când este în jur de 100 cm +/- 15-20 cm, rar mai mult. În zonele în care temperatura la nivelul solului atinge în timpul verii 65-70°C, înălţimea tulpinii trebuie să fie mai mare, şi mai mică dacă temperatura nu depăşeşte 50-55°C.
De asemenea, se vor evita tulpinile înalte şi acolo unde frecvenţa temperaturilor foarte scăzute din timpul iernii (sub rezistenţă biologică a soiurilor) este foarte mare (o dată la 3-5 ani). Refacerea tulpinilor afectate de ger va fi anevoioasă şi costisitoare. Soiurile mai viguroase pot fi conduse pe tulpini mai înalte, iar cele mijlocii ca vigoare pe semitulpini de 70-80 cm. Pentru soiurile de vin, dacă sunt plantate la o distanţă de minim 2,2 m între rânduri, iar înălţimea tulpinii va fi 80 +/- 20 cm, efectele de autoumbrire se reduc și nu este afectata calitatea.
În anul IV de la plantare, pentru tipurile de tăiere care au cordoane orizontale, la viţele viguroase, se definitivează proiectarea elementelor de rod prin scurtarea în cepi de 2-3 ochi a coardelor crescute pe porţiunea de cordon formată în anul III. Din coardele pornite din cepii lăsaţi în anul III (de pe cordonul din anul II) se aleg 2 coarde crescute din ochii de la baza cepului şi se scurtează la 2-3 ochi.
La Cordon Cazenav prima coardă devine cep de înlocuire (1-2 ochi), iar următoarea, cordiţă de rod cu 5-6 ochi. La Guyot, în funcţie de încărcătura de rod stabilită pentru soiul din cultură, se va alege numărul verigilor de rod. Dacă vom avea 4 verigi de rod, la viţele viguroase, din coardele crescute la baza celor lăsate în anul anterior se va forma câte o verigă de rod: coarda cea mai de jos va deveni cep de înlocuire 1-2 ochi, iar din următoarea se formează o coardă de rod.
Din coardele crescute pe cepi se formează de asemenea verigi de rod. Ca şi la tipurile de tăiere cu cordoane, la viţele slab şi mediu dezvoltate operaţiunile vor fi cele descrise la viţele viguroase din anul III. Începând cu anul al patrulea de la plantare tăierea viţei trebuie executată ținând cont de caracteristicile soiului. La toate soiurile cu coarde mai groase, acestea se vor tăia la un număr de ochi mai mare, iar coardele mai subţiri la un număr mai mic.