Ultima ședința de consiliu director din 2022 a Asociației APPR – Mândru că sunt fermier a avut loc loc astăzi, 19 decembrie 2022, la București.
Întâlnirea a avut pe agendă pregătirea adunării generale a membrilor APPR și a congresului internațional anual “De la fermieri pentru fermieri”, programate pentru data de 23 februarie 2023, precum și retrospectiva activității anului care se încheie și stabilirea priorităților perioadei următoare.
Deosebit de intens, 2022 a însemnat numeroase proiecte noi, precum ambițiosul FarmConect Romania – Târgul Agriculturii Românești de la Slobozia, dar și continuarea și consolidarea deja tradiționalelor evenimente în câmp Ziua Grâului și a Rapiței Caracal, Ziua Grâului Bărăgan, Ziua Porumbului din localitatea Orezu, Ialomița. La acestea s-a adăugat Ziua Culturilor Fixatoare de Azot, organizată la Chirnogi, Călărași, pe fondul preocupărilor APPR de a contribui la relansarea acestor plante esențiale în agricultura durabilă și în strategia UE privind aprovizionarea cu proteine.
Odată cu apropierea implementării noii PAC, testarea și promovarea practicilor sustenabile au facut din ce în ce mai mult obiectul unor studii efectuate în cadrul departamentului tehnic al APPR, fie că vorbim de digitalizare (prin proiectul european DEMETER) sau de agricultură regenerativă : culturi verzi, lucrări minime ale solului (prin programele locale de cercetare agricola sau al unor parteneriate cu companii private). Tot 2022 a adus cel de-al zecelea rând de rezultate comparative pentru soiurile și hibrizii testați în rețeaua RITAC, precum și concluziile încă unui sezon de cercetări, în colaborare cu specialiști de la Institutul Fundulea, asupra alternativelor de combatere a dăunătorilor de sol endemici pentru sudul României.
Toate aceste rezultate au constituit argumente furnizate de APPR în dialogul cu autoritățile, într-o perioadă esențială pentru definitivarea Planului Național Strategic (PNS). Asociația a participat permanent la consultările organizate de MADR, la dezbaterile privind proiecte legislative aflate pe masa Parlamentului României, la grupurile de lucru din cadrul Copa-Cogeca, CEPM sau platformei europene Agricultură și Progres, la structurile de dialog civil de la Comisia Europeană, la întâlniri cu eurodeputați români și din alte state membre, pledând cauza fermierilor români ale căror afaceri au fost pradă, din nou, secetei devastatoare și au întâmpinat dificultăți logistice și perturbări ale piețelor ca urmare a războiului din Ucraina. APPR a argumentat peremptoriu că, într-un an în care stocurile agricole la nivel mondial au continuat să scadă, este vital să continuăm să producem și să ne protejăm culturile agricole de care populația are atâta nevoie. Tot astfel, în lipsa unui instrument de gestionare sustenabilă a riscurilor climatice la care este supusă România, APPR s-a adresat autorităților în mod repetat și a contribuit la identificarea soluțiilor pentru acordarea de despăgubiri pentru pagubele produse de secetă.
Toate aceste demersuri s-au reflectat și în efortul de comunicare asumat în mod constant de APPR, fie prin intermediul platformelor sale digitale, fie prin numeroase întâlniri regionale, precum caravana de informare asupra PNS,
conferințele tehnice, întâlniri cu studenții și elevii din învățământul cu profil agricol, conferințe internaționale în colaborare cu Ambasada SUA, cu alte structuri profesionale asociative și cu alți parteneri instituționali. A doua ediție a Campionatului Național de Fotbal al Fermierilor, cu sprijinul partenerului principal, compania Corteva, a fost cel mai așteptat proiect de responsabilitate socială organizat de APPR în 2022.
“După zece ani de existență, facem bilanțul și constatăm că am evoluat imens și suntem într-o cu totul altă etapă de dezvoltare”, a arătat Nicolae Sitaru, președinte și fondator al APPR. „Este momentul să ne găsim un nume care să reflecte cu adevărat ceea ce facem și cu ceea ce a devenit APPR: o organizație puternică, articulată, prezentă în toată România, o voce reprezentativă pentru întreg sectorul vegetal, dar si pentru domenii conexe. S-a propus astăzi, în ședința de consiliu director lărgit, schimbarea numelui asociației noastre în Forumul APPR, adică Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România. Vom vedea în februarie dacă Adunarea Generală a membrilor va rezona cu această propunere.”
„Sunt extrem de bucuroasă că efortul și entuziasmul echipei noastre și susținerea puternică a membrilor APPR, a organizațiilor noastre regionale, a partenerilor, ne-au propulsat atât de departe”, a spus Alina Crețu, director executiv. „Sunt mândră să fac cunoscut că, de la 1 ianuarie 2023, echipa executivă pe care am bucuria să o conduc va fi structurată pe patru departamente: tehnic (coordonat de Cristina Radu), marketing&comunicare (coordonat de Veronica Radu) și administrativ (coordonat de Anca Hurjui); împreună cu directorul adjunct al APPR, Cristina Cionga, vom coordona și directoratul de politici, structură special dedicată dialogului cu autoritățile și armonizării legislative. Pentru a fi mai aproape de forurile unde se iau deciziile majore pentru agricultura statelor membre, APPR va avea o prezență permanentă la Bruxelles. Așteptăm noul an cu speranța că lucrurile vor intra pe un făgaș normal în lume, că ne vom întoarce la vremuri mai bune, mai liniștite, mai prospere”, a concluzionat Alina Crețu.