
Arpagicul este planta bulbică originară din regiunile temperate-reci ale emisferei nordice, înrudită cu ceapa, ce aparține genului Allium . Planta crește la 40-50 de centimetri, are bulbi mici, albi, alungiți și dezvoltă frunze foarte subțiri, liniare, verzi și flori grupate în inflorescențe roz, albăstrui sau liliachii. Frunzele de arpagic se folosesc adesea la condimentarea mâncărurilor, dar au și o mulțime de beneficii pentru organism.
- Culinar: Frunzele tocate sunt folosite ca ingrediente în salate, cartofi la cuptor, supe, tortilla și chiar sandvișuri.
- Medicinal: Leguma este bogată în vitamine C, A B6, C, E și K, dar conține și nutrienți esențiali precul calciu, fier, magneziu, potasiu, selenium zinc, sodiu, fibre, grăsimi, carbohidrați și apă.
Consumul ei, previne constipația, îmbunătățește digestia, reduce colesterolul, ajută la combaterea cancerului și întărește scheletul. Are rol antiinflamator, antioxidant, antibacterian, anticancer, diuretic, curativ și calmant. - În grădinărit: Respinge muștele morcovului, afidele și gândacii.