Arsura solară – efecte nefaste asupra plantelor!

Dupa agentul responsabil, bolile plantelor se impart in doua mari categorii: boli de natura neinfectioasa (neparazitare, abiotice sau fiziologice) si boli de natura infectioasa. Cele din urma sunt abordate mai pe larg din cauza pagubelor mari pe care le produc.

Ambele tipuri de boli sunt influentate de factorii climatici, cele infectioase in mod indirect (de ex. o ciuperca patogena produce pagube doar daca sunt realizate conditiile de temperatura si umiditate necesare dezvoltarii ei), iar cele abiotice prin actiunea directa a factorilor climatici.

Bolile neinfectioase, spre deosebire de bolile infectioase, nu se transmit direct de la o planta la alta. Ele se datoreaza actiunii nefavorabile a factorilor de mediu sau tehnologiei de cultura precum: daunele cauzate de frig (geruri), de temperaturi prea mari (opariri, arsuri), de excesul sau lipsa umiditatii (uscare), de lipsa sau excesul luminii (etiolarea), cele cauzate de carenta sau excesul diferitelor elemente chimice din sol, cele datorate compozitiei chimice anormale a atmosferei (excesul sau lipsa de anhidra carbonica, carenta in oxigen, excesul de substante toxice: sulf, clor, arsenic) sau vatamari mecanice. Ele s-au manifestat dintotdeauna insa cu o intensitate mai mare in ultimele decenii din cauza destabilizarii accentuate a climei.

Arsura solara

In articolul de fata vom aborda una dintre cele mai prezente boli fiziologice si anume arsura solara, urmand ca in numerele urmatoare sa le abordam si pe celelalte.

Cauze

Principala cauza este efectul combinat al luminii solare datorat radiatiilor infrarosii (IR), combinat cu efectul vatamator al ultravioletelor (UV). O alta cauza este fertilizarea dezechilibrata care duce la alungirea plantelor care devin mai sensibile, astfel zonele umbrite sunt expuse brusc la soare.

Fig. 1

Aceste arsuri pot aparea la plantele din spatiile protejate, precum si la cele cultivate in camp cand apar picaturi de ploaie pe frunze care servesc asemenea unor lentile pentru razele concentrate ale soarelui. Sunt mai predispuse la acest tip atac plantele care au fost expuse la actiunea directa a soarelui, cele care au pierdut din masa foliara (din cauza atacului de boli si daunatori, lucrarilor de intretinere sau a grindinei), cele care au fost expuse brusc la soare dupa ce in prealabil au fost in loc umbros sau cele care au suferit perioade lungi de seceta.

Plantele afectate sunt mai predispuse la atacul bolilor si daunatorilor. Este intalnita la toate categoriile de plante. La noi in tara legumele sunt cele mai afectate culturi, in special tomatele si ardeii, urmate de speciile pomicole (fructele de mar) si de copaci (scoarta). La ardei dezvolta o zona alba, moale, scufundata care se usuca, avand textura unei hartii (Fig. 1). La tomate zona atacata este alba, basicata, devenind scufundata si incretita.

Optiuni de evitare a pagubelor

Este important sa stim sa diferentiem tipul de boala (infectioasa/neinfectioasa) pentru a ne indrepta corect pasii catre metodele de combatere specifice. Arsura solara nu poate fi combatuta, ci doar prevenita si, din fericire, exista resurse pentru asta:

  • asigurarea unei nutritii echilibrate plantelor;
  • irigarea corespunzatoare, mai ales in perioadele de seceta;
  • alegerea cultivarelor mai rezistente sau cele care au un foliaj mai abundent (Fig. 2);
  • folosirea plasei de umbrire sau adapostirea plantelor in locuri umbroase;
  • evitarea expunerii plantelor la soare, brusc, dupa ce au stat in prealabil la umbra, ci trecerea sa se faca treptat;
  • evitarea eliminarii prin lucrarile de ingrijire a unei bune parti a foliajului;
  • vopsirea trunchiului copacilor cu vopsea deschisa la culoare pentru a reflecta razele soarelui;
  • aplicarea unui produs pe baza de calciu si magneziu care intareste coaja fructelor prin reducerea transpiratiei si a pierderii de apa;
  • aplicarea unui produs pe baza de ulei parafinic inalt rafinat, care protejeaza foliajul impotriva razelor solare si, in plus, regleaza balanta hidrica a plantelor, reducand evapo-transpiratia;
  • aplicarea carbonatului de calciu (var) pe partea exterioara a foliei de acoperire a solarului.
Fig. 2

In Romania nu exista o baza de date cu imagini si descrierea bolilor fiziologice prezente la noi, ramanand cu speranta ca iubitorii de plante vor identifica corect problema si nu vor aplica un pesticid acolo unde situatia nu o impune.

Drd. Ing. Ioan Radu -ICDPP Bucuresti