Importanța economică a albinelor este determinată de producția de miere și de subprodusele stupului – polen, ceară, propolis etc. –, dar și de rolul lor în polenizarea culturilor agricole. Odată cu venirea primăverii, debutează și lucrările în stupină, deoarece creșterea temperaturii este urmată de zborurile de curățire ale familiilor de albine. Pe măsură ce vremea se încălzește, activitatea din stup se intensifică și astfel, matca începe să depună ouă pentru a produce o nouă generație de albine, care o va înlocui pe cea din timpul iernii. De asemenea, albinele din stup încep să hrănească și să îngrijească puietul de albine. În perioada cu temperaturi peste 14°C, apicultorul trebuie să efectueze inspecții periodice, în timpul cărora se examinează starea familiei de albine. În funcție de constatări, se iau măsuri, precum unificarea familiilor de albine slabe, oferirea de mătci familiilor orfane etc. și administrarea de suplimente de hrană energetică (siropul și turtele de zahăr, nectar, rame cu miere etc.). Dacă lipsește culesul de polen, se asigură hrană proteică prin folosirea de înlocuitori de polen, adică făină de soia degresată, lapte praf degresat. De menționat este că hrana proteică se administrează albinelor, numai după ce s-a realizat un zbor de curățire masiv. Prin zbor de curățire se înțelege eliminarea produselor de metabolism acumulate în intestin, de-a lungul iernii.
Indicații în administrarea produsului Apivirol Forte
Unificarea sau transferul familiilor de albine se va face în stupi igienizați (curățați, dezinfectați) și care, în final, vor fi aspersați cu Apivirol Forte. Acest produs facilitează obișnuirea rapidă a familiilor de albine cu noul stup, dar și creșterea coeziunii între indivizii din familiile de albine.
În această perioadă, cu temperaturi încă scăzute, se recomandă administrarea de Apivirol Forte în sirop și în turtele de zahăr, în doză de 150 – 250 ml / familie de albine. Administrarea acestuia duce la intensificarea ouatului la mătci și crește vitalitatea și durata de viață a albinelor. Aceeași cantitate de produs se recomandă a fi administrată odată cu începerea culesului, pe familie de albine, pe ramele cu albine și puiet.
În perioada de cules, ramele noi ce se introduc în stup vor fi aspersate cu Apivirol Forte. Aspersarea este cea mai sigură metodă de administrare a acestui biostimulator întrucât produsul este consumat de albine, la care declanșează puternic reflexul de autocurățire. Se recomandă 2 – 3 administrări de Apivirol Forte la interval de 3 zile. Datorită componentelor active pe care le conține, produsul are un puternic efect antiviral, antibacterian și biostimulator pentru albinele adulte, pentru puiet și mătci care dobândesc și o rezistență mare față de varoa, întrucât bolile virale și bacteriene evoluează de multe ori fără simptome tipice de boală. Administrarea produsului trebuie făcută și în perioadele în care flora meliferă nu asigură un cules satisfăcător, fapt ce stresează puternic albinele și acestea devin mult mai sensibile la boli. După încheierea sezonului de cules, în vederea pregătirii familiilor de albine pentru iernat, se efectuează tratamentul biostimulator de toamnă, administrând în zilele călduroase, 150 – 250 ml de Apivirol Forte, prin aspersare pe corpul albinelor și puietului. La familiile la care s-a facut tratamentul biostimulator de toamnă, se constată o mortalitate redusă în perioada de iernat și stimularea ouatului timpuriu la mătci. La controlul stupinei după primul zbor de curățire, se găsesc în medie 3 – 4 rame cu puiet compact, pe toată suprafața ramelor. Pentru perioada de iernat, turtele de zahăr sau șerbet se prepară cu un adaos de circa 150 – 250 ml de Apivirol Forte, pentru o familie de albine. produsul Apivirol Forte nu are efecte negative asupra albinelor, mătcilor și puietului și nu produce reziduuri în miere, polen, păstură și propolis, permițând obținerea de produse apicole de cea mai înaltă calitate.
Dr. Iacob Ion
Romvac Company S.A.