Asocierea, soluția salvatoare pentru agricultură

Ieri, 26 noiembrie 2017, la ora 11:00, în județul Olt, la Slatina, a avut loc simpozionul cu tema „Provocările Syngenta pentru legumicultura românească – Asocierea legumicultorilor – provocarea viitorului!”. Întâlnirea a reprezentat un bun prilej pentru fermierii din Oltenia, sindicate, dar și primarii din zonă de a discuta despre îmbunătățirile pe care le pot face în sectorul agricol.

Printre temele discutate s-a numărat și cea a asocierii fermierilor, o problemă tot mai des dezbătută în ultima vreme, tocmai pentru că există provocări care depășesc capabilitatea fermierilor mici și mijlocii.

La momentul actual cele mai stringente probleme țin de intrarea pe piață și tot ce implică acest fapt.

Vasile Hoarcă, director de vânzări Syngenta, a punctat următoarele aspecte:

Fermierii noștri întâmpină dificultăți când vine vorba de piața de desfacere. În cea mai mare parte produsele din supermarketuri sunt aduse din afara țării. Ceea ce înseamnă că producătorii locali sunt obligați să vândă sub prețul pieței, ori să aibă marfă pe care nu o pot vinde. Aceasta este încă o problemă care se adaugă după cele cu procesul de producție, care este tot mai îngreunat de condițiile climatice, în schimbare de la an la an.”

Ideea asocierii fermierilor a fost susținută și de Tudor Dorobanţu , secretarul general al Federaţiei Sindicatelor din Agricultură „Terra”. Acesta a punctat beneficiile pe care asocierea le aduce, și anume faptul că fermierii ar putea beneficia de propriile centre de colectare sau, cu ceva mai mult efort, chiar de fabrici de procesare.