Dacă zilele trecute vă spuneam cât de periculoși sunt puricii de pamanat (Psylliodes chrysocephala și Phyllotreta atra) pentru cultura de rapiță în primele faze de vegetație, de ceva vreme, mai ales în toamnele calde, își face apariția tot mai des viespea rapiței (Athalia rosae).
Dacă adultul nu prezintă niciun pericol pentru planta de cultură, deoarece se hrănește cu nectarul florilor din flora spontana, larva acesteia este foarte păgubitoare, deoarece în 24 de ore poate consuma dublul greutății corpului. Și în acest an, în solele în care umiditatea din sol a permis culturii să răsară, și-a făcut deja apariția viespea rapiței, în stadiul de adult.
Ce-i de făcut? Să se monitorizeze atent culturile de rapiță și, imediat ce se semnalează prezența dăunătorului (PED 1-2 larve/plantă), să se intervină cu un insecticid.
Recomandarea noastră este MOSPILAN 20 SP, în doză de 0,150 kg/ha + FASTER DELTA, în doza de 0,3 l/ha. De ce recomandăm 2 insecticide? Pentru a avea o acțiune imediată, dată de FASTER DELTA, dar și de lungă durată, dată de MOSPILAN 20 SP.