Atenție la apariția muștelor și afidelor la culturile de cereale păioase!

După vremea din ultimele zile, mai ales în sudul țării, când sau înregistrat temperaturi ziua chiar și mai mult peste 20 grade Celsius, iar noaptea în jur de 10 grade Celsius, în mod sigur își vor face apariția afidele, în special în culturile de grâu și orz, dar și atacul larvelor de musca cerealelor, mai ales acolo unde sămânța a fost tratată doar cu fungicid.

La o vizită în câmp se pot observa plantele atacate de larvele de musca cerealelor: frunza centrală a acestora este ofilită, iar dacă este smulsă se desprinde cu ușurință. Pentru o identificare mai exactă se poate îndepărta ultima frunză (îngălbenită sau uscată), iar la baza tulpinii se depistează larva.

De asemenea, și afidele sunt destul de ușor de văzut pe frunze, cu condiția să se respecte câteva reguli de observație:

• să se monitorizeze în special zonele cu risc de apariție;

• să se caute prezenta afidelor pe serii de câte 10 plante, la 5 rânduri distanță;

• să se realizeze monitorizarea în cele mai calde ore ale zilei (în condiții de frig și ploaie, afidele sunt mai greu de observat deoarece sunt poziționate în inserția frunzelor).

În portofoliul de produse iscusite găsiți FASTER DELTA și FASTER MAGNUM, insecticide omologate pentru combaterea afidelor, dar și FASTER GOLD 50 EC, omologat atât pentru combaterea afidelor, cât și a larvelor de musca cerealelor.