Dacă săptămână trecuta vă atenționam despre bolile foliare, iată că odată cu încălzirea vremii își fac apariția și afidele. Deja avem semnale din Transilvania, dar nici în celelalte zone nu mai este mult până o să le vedem, atât pe frunze, cât și pe spic. Afidele, pe lângă paguba pe care o cauzează prin înțeparea și sugerea sucului celular, sunt vectori pentru viroze, boli deosebit de periculoase.
Dar cum putem evita apariția lor?
În primul rând, în toamnă sămânța trebuie tratată cu NUPRID AL 600 FS pe baza de imidacloprid care, pe lângă efectul asupra dăunătorilor din sol, are acțiune de lungă durată inclusiv asupra afidelor care apar în toamnă, însă această soluție cel mai probabil nu va mai fi la îndemână fermierilor din cauza reglementarilor UE. Dacă afidele nu sunt combătute în toamnă, în mod sigur ele, prin înțepare, vor transmite virusul piticirii grâului (WDV-wheat dwarf virus) sau virusul îngălbenirii și piticirii orzului (BYDV-barley yellow dwarf virus).
Ce se poate face după apariția virozelor? Mai nimic!
Deci singura cale de a stopa aceste viroze, este să combatem afidele atât în toamnă, cât și în primăvara. Cu cât aceste viroze apar mai devreme, cu atât sunt mai periculoase. Aceste afide, având foarte multe generații, își fac apariția și în primava, iar dacă nu se intervine numărul foarte mare al acestora, sub forma de colonii, poate duce la debilitatea și uscarea plantelor, deci daunele pot fi directe prin atacul dăunătorului și indirecte prin transmiterea de boli, așa cum sunt virozele. Prin urmare, monitorizați atent fiecare solă cultivată cu cereale păioase și interveniți imediat ce semnalați apariția acestor dăunători, care se recunosc foarte ușor și interveniți cu unul din insecticidele:
FASTER DELTA este un piretroid de sinteză care acționează prin contact și ingestie, afectând sistemul nervos al insectelor. Are efect repelent și de soc și acționează că inhibitor de nutriție asupra insectelor. Are o durată de protecție în cultura de 7 – 10 zile, indiferent de stadiul de vegetație. Doza recomandată pentru combaterea acestora este de 0,3 l/ha. Se vor aplica tratamente la avertizare, la apariția adulților și larvelor sau la depășirea pragului economic de dăunare, în funcție de dăunător.
FASTER GOLD 50 EC este un alt piretroid a cărui substanță activa face parte din generația a treia de piretroizi de sinteză, care se caracterizează printr-o mai mare foto-stabilitate și o mai accentuată activitate insecticidă decât grupele precedente. Insecticidul acționează asupra sistemului nervos al insectelor, atât celor adulte cât și a larvelor. Doza recomandată este de 0,1 l/ha, tratamentele aplicandu-se în timpul vegetației, respectând un interval de 14-21 zile între acestea.