Pe fondul stresului creat de lipsa sau excesul de umidate din sol, de diferentele mari de temperatura intre zi si noapte, daca mai intervin si agentii patogeni care produc boli, culturile de grau si orz, dar si celelalte cereale paioase au mult de suferit, pierderile de productie fiind semnificative.
Cum deja ne-am obisnuit cu primaveri atipice, nici aceasta primavara nu face exceptie. Epocile de semanat s-au modificat, aparitia bolilor si daunatorilor la fel, nimic nu mai este asa cum stiam din carti.
Ce-i de facut?
Important este ca fermierii sa faca vizite cat mai dese in camp, urmarind atent culturile si, atunci cand apare problema, sa intervina imediat alegand solutiile cele mai bune. Asa cum noua ne place sa spunem, sa aleaga “solutii iscusite”!
Primele boli care vor aparea vor fi probabil fainarea si septorioza, urmand si alte patari, dupa care vor fi ruginile, taciunii si, nu in ultimul rand, bolile spicului, asa cum este fuzarioza.
Este greu sa spunem acum daca este un an cu 2 sau 3 tratamente pentru controlul bolilor in culturile de cereale paioase. Numarul final de tratamente va fi dat de conditiile climatice si de starea culturilor, recomandarea fiind sa se faca minim 2 tratamente. Primul tratament a inceput sau sta sa inceapa, deci trebuie sa ne pregatim!
Ce produse va ofera compania ALCEDO?
Chiar daca in ultima vreme foarte multe substante au fost retrase la nivelul UE, inca mai putem spune ca avem arme eficiente pentru combaterea bolilor la cereale paioase!
Pentru primul tratament va recomandam sa interveniti cu unul din produsele:
- VERBEN, in doza de 0,6 – 1,0 l/ha, la grau de toamna si primavara, triticale, orz de toamna si primavara, secara;
- IMPULSE PRO 425 EC, in doza de 0,6 l/ha, la grau, orz, orzoiaca – pentru complexul de boli foliare si 0,8 l/ha – pentru fuzarioza la grau;
- SALVATOR 25 EW, in doza de 0,5 l/ha, la grau si orz;
- ZIZAN, in doza de 0,5 l/ha, la grau de toamna, triticale de toamna, secara de toamna, orz de primavara;
Asta nu inseamna ca aceste produse nu se pot utiliza si in tratamentul 2, singure sau combinate. In perioada in care se efectueaza tratamentul 2 si 3, numarul agentilor patogeni care ataca culturile este mult mai mare. Printre produsele recomandate se numara:
- COMET, in doza de 0,5 – 1,25 l/ha, la grau, grau durum, grau spelta, orz, secara si triticale;
- MIZONA, in doza de 0,5 – 1,0 l/ha, la grau de toamna si primavara, grau durum, grau spelta, orz de toamna si primavara;
- SALVATOR MAX, in doza de 1,0 – 1,25 l/ha, la grau, orz, triticale;
- TAZER, in doza de 1,0 l/ha, la grau, orz de toamna si primavara.
De asemenea, aveti posibilitatea de a alege unul din pachetele:
- COMET DUO, un pachet inovator cu doua fungicide, COMET si ACRISIO, care combate complexul de boli foliare ale graului, inclusiv fainarea, inca de la primul tratament din primavara;
- MIZONA DUO, contine fungicidele MIZONA si ACRISIO si este solutia completa pentru primul tratament la cereale paioase, intrucat combate intregul spectru de boli care apar primavara devreme.
Dupa cum vedeti, produsele sunt variate, important este sa se faca o determinare corecta a agentului patogen si sa se intervina la timp, pentru a stopa sau limita pagubele produse de acestia.
Nu uitati nici de produsul biologic POLYVERSUM, care combate fuzarioza, dar si alte boli foliare si ale spicului. Pentru grau si orz, doza omologata este de 0,1 kg/ha. Primul tratament se aplica de la 2 frunze, pana la 3 frati (BBCH 12-23), al doilea tratament se aplica dupa infratire, pana la alungirea paiului (BBCH 29-32), al treilea tratament se aplica de la inceputul infloririi si pana la inflorirea maxima, spiculetele vizibile (BBCH 55-65).