Atenție la bolile și dăunătorii din cultura de mazăre!

Dacă mazărea este sensibilă la concurența buruienilor, nici bolile și dăunătorii nu sunt de neglijat. Unde erbicidarea s-a efectuat conform tehnologiei recomandate de Alcedo (erbicidare în preemergență și postemergență sau numai în postemergență), culturile de mazăre ar trebui să fie curate de buruieni! Acum urmează să apară bobocii florali, perioadă în care fermierii trebuie să fie atenți la boli și dăunători. Pentru combaterea bolilor în vegetație, dintre fungicidele omologate, vă recomandăm:

AMISTAR este un fungicid sistemic adecvat pentru combaterea bolilor la un număr mare de culturi, având acțiune preventivă și curativă. Acționează în două moduri: sistemic și translaminar pe frunze. Fungicidul întrerupe ciclul de viață al agenților patogeni, prin inhibarea mobilității și germinației zoosporilor, astfel reducând riscul unor infecții secundare. Substanța activă azoxistrobin pătrunde în mod treptat în frunze. La mazăre se aplică în doză de 0,75-1,0 l/ha, pentru combaterea putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea), cu aplicare de la apariția primelor flori și până la sfârșitul înflorii (BBCH 51-69).

CAPARTIS (a doua denumire comercială a fungicidului PICTOR ACTIVE) este un fungicid de ultimă generație, cu activitate complexă și efect de lungă durată. Este omologat pentru combaterea antracnozei (Ascochyta spp.), făinării (Erysiphe pisi) și ruginii (Uromyces pisi) din culturile de mazăre. Doza recomandată: 0,6-1,0 l/ha sau tratament secvențial 2 x 0,5 l/ha.

CHAMANE este un fungicid cu spectru larg de combatere, cu acțiune translaminara, sistemica și protectoare. Combate pătarea frunzei (Ascochyta pisi), mucegaiul cenustiu (Botrytis cinerea) și mană (Mycosphaerella spp.) din culturile de mazăre. Se aplică în doză de 1,0 l/ha, înainte de infecție sau imediat ce boala apare în cultură.

DAGONIS este un fungicid sub formă de suspensie concentrată, care oferă o protecție excelentă împotriva bolilor. Fungicidul conține două substanțe active: fluxapiroxad și difenoconazol. Fluxapiroxadul este o substanță nouă care inhibă toate stadiile principale ale dezvoltării și reproducerii ciupercilor. Substanța trece foarte ușor în interiorul pereților celulari și în sistemul vascular, precum și prin stratul ceros și membranele celulare. Difenoconazolul este un triazol sistemic ce asigură controlul preventiv și curativ de durată al multor boli foliare. La mazăre se utilizează pentru combatera putregaiului alb (Slerotinia sclerotiorum), în doză de 2,0 l/ha, cu aplicare de la apariția celei de-a 5-a frunze și până la maturitate (BBCH 15-89).

ORTIVA TOP este un fungicid cu activitate de contact, sistemica și translaminara, acționând asupra unui spectru larg de boli, preventiv și curativ. Acesta acționează în cele mai importate momente din ciclul biologic al patogenilor, germinarea și pătrunderea în frunza a sporilor. La mazăre se recomandă pentru combaterea manei mazării (Perenospora viciae), 1,0 l/ha, cu aplicare de la înflorire și până când s-au forma 70% din păstăi (BBCH 59-77).

SWITCH 62,5 WG este o combinație a două componente active complementare, cu două moduri diferite de acțiune împotriva putregaiurilor și a altor boli. Produsul are acțiune multipla blocând bolile în 4 locuri distincte: germinarea sporilor, creșterea tubului germinativ, penetrarea în planta și creșterea miceliului inter și intra celular. Cu toate că modul de acțiune permite utilizarea preventivă și curativă, se recomandă aplicarea strict preventivă pentru a evita pagubele și infestarea ireversibilă, după caz. La mazăre se recomandă pentru combaterea putregaiul alb (Sclerotonia sclerotiorum) 1,0 kg/ha, cu aplicare de la apariția celei de-a 5-a frunze și până la maturitate (BBCH 15-89). Pentru combaterea dăunătorilor în vegetație, dintre insecticidele omologate vă recomandăm:

FASTER GOLD 50 EC, formulat sub forma de concentrat emulsionabil, este omologat pentru combatera moliei păstăilor de mazăre (Cydia nigricana), păduchelui verde al mazării (Acyrthosiphon pisum) și gărgăriței frunzelor de mazăre (Sitona lineatus), recomandându-se 0,1 l/ha pentru combaterea gărgăriței frunzelor și 0,15 l/ha, pentru combatrea moliei și a păduchelui verde.

DIPEL DF, aplicat în doză de 0,5-1 kg/ha, combate omizile defoliatoare (Mamestra, Spodoptera, Autographa, Orthosia, Thaumetopoeidae, Pieris etc.). Se aplică atunci când se observă primele larve, preferabil în perioadele de hrănire activă. Tratamentele se repetă la intervale de 7-10 zile.