Temperaturile anormal de mari pe care le-am resimțit în ultima vreme au favorizat apariția afidelor acolo unde culturile de grâu și orz au răsărit, dar și atacul larvelor de musca cerealelor, mai ales acolo unde sămânță a fost tratată doar cu fungicid. De asemenea, toamna aceasta deosebit de lungă și caldă, favorizează înmulțirea afidelor și, odată cu ele, a virusurilor transmise de acestea. La o vizită în câmp se pot observa plantele atacate de larvele de musca cerealelor: frunza centrală a acestora este ofilită, iar dacă este smulsă se desprinde cu ușurință. Pentru o identificare mai exactă se poate îndepărta ultima frunză (îngălbenită sau uscată), iar la baza tulpinii se depistează larva.
De asemenea, și afidele sunt destul de ușor de văzut pe frunze, cu condiția să se respecte câteva reguli de observație:
• să se monitorizeze în special zonele cu risc de apariție;
• să se caute prezența afidelor pe serii de câte 10 plante, la 5 rânduri distanță;
• să se realizeze monitorizarea în cele mai calde ore ale zilei (în condiții de frig și ploaie, afidele sunt mai greu de observat deoarece sunt poziționate în inserția frunzelor).
În portofoliul de PRODUSE ISCUSITE găsiți FASTER DELTA, și FASTER MAGNUM, insecticide omologate pentru combaterea afidelor, dar și FASTER GOLD 50 EC, omologat atât pentru combaterea afidelor, cât și a larvelor de musca cerealelor.