BASF a lansat pe piaţă fungicidul Sercadis

Pentru a veni în spijinul pomicultorilor, compania BASF a lansat pe piața din România un nou fungicid inovator pentru combaterea rapănului și a făinării la măr și păr. Acest produs reprezintă o nouă soluție pentru a controla agenții patogeni amintiți, oferind  și posibilitatea de a proteja randamentul productiv al livezilor și calitatea fructelor.

Reprezentanții companiei BASF au oferit informații detaliate cu privire la modul de acțiune al produsului Sercadis. Fungicidul conține substanța activă fluxapiroxad (300 g/l), din grupa SDHI – inhibitori ai enzimei succinat dehidrogenază. Substanţa activă fluxapiroxad are o structură moleculară unică, de unde rezultă o mobilitate deosebită în interiorul plantei. Totodată, are acțiune translaminară și activitate acropetală care determină o protecție uniformă a culturii.

Fluxapiroxadul blochează producerea de energie a agentului patogen. Mai exact, blochează funcționarea enzimei succinat dehidrogenază, întrerupând lanțul respirației mitocondriale. Substanța activă are proprietăți unice de redistribuire pentru o protecție de lungă durată.

Sercadis inhibă puternic germinarea sporilor, elongarea tubului germinativ, creșterea miceliului și sporularea. După aplicarea produsului, odată ce soluția s-a uscat pe suprafața frunzei, o parte din substanța activă se fixează puternic pe stratul ceros datorită proprietăților sale lipofile și numeroase molecule încep să se unească. Rezultă formarea unor cristale care aderă ferm la stratul ceros. Roua sau precipitațiile mobilizează o mică parte din substanța activă din depozitele create, asigurând protecția continuă a plantei pentru o perioadă lungă de timp.

Agenții patogeni combătuți sunt Venturia inaequalis (rapănul mărului), Venturia pirina (rapănul părului) și Podosphera leucotricha (făinarea). Rapănul este una dintre cele mai frecvente micoze apărute la măr și păr, apare pe toate părțile verzi ale plantei, dar și pe fructele din depozite. Boala se răspândește mai ales în perioadele umede și călduroase. Infecțiile primare se produc la nivelul frunzei, prin apariția unor pete de culoare brună, apoi olivacee-negricioasă, mai groase și mai închise la culoare spre exterior, în interior având o culoare mai deschisă. Miceliul ciupercii se dezvoltă la început sub o formă parazitară pe ambele fețe ale limbului frunzei, sub epidermă, prin apariția acelor pete rotunde care devin apoi brune, formându-se o ridicătură mică rezultată din formarea unor grupe compacte de conidiofori cu conidii în vârf. Conidioforii au formă cilindrică și străbat cuticula până la suprafața zonei afectate. Din fiecare conidiofor se desprinde, pe rând, câte o conidie piriformă (în formă de pară), rămânând un guler circular în vârful conidioforului unde se va forma o nouă conidie. Pagubele produse de rapăn pot fi foarte însemnate. Fructele atacate de rapăn sunt deformate, cu pete brune-cenușii, întărite pe margini, unde apar crăpături, iar gustul lor este alterat.

Ascosporii și conidiile nu se diseminează pe distanțe mari, dar este o boală ce se răspândește foarte ușor în livezile neîngrijite, în care nu se elimină frunzele, fructele și ramurile atacate. Combaterea rapănului la măr și păr ține seama de sensibilitatea soiurilor, de condițiile climatice, de evoluția agentului patogen, de mersul vegetației pomilor, dar și de rezerva biologică a ciupercii.

Făinarea este prezentă în toate zonele pomicole. Făinarea mărului și părului poate fi foarte păgubitoare pentru recolte. Semnele făinării apar în luna aprilie, când sunt atacate frunzele, florile și ramurile tinere. Pe frunze și ramuri apar pâsle caracteristice. Frunzele și ramurile atacate se deformează, se îngroașă și devin casante. Masa pulverulentă (conidiofori și conidii) devine apoi galben-portocalie. O mare importanță pentru combaterea patogenului o au măsurile de igienă a pomilor: aplicarea tuturor lucrărilor tehnologice în condiții optime și executarea unor tratamente chimice atât în perioada repausului vegetativ, cât și în vegetație.

Fermierii pot utiliza, pe sezon, maximum 3 tratamente cu Sercadis, la un interval minim de 7 zile între tratamente,  pe perioada de vegetațieBBCH 53 – 81, respectiv de la deschiderea mugurelui – când frunzele verzi acoperă petalele florii vizibile și până la începutul coacerii fructelor (apariția culorii specifice). Pentru a evita apariția formelor de rezistență, în combaterea rapănului se recomandă utilizarea dozei minime omologate a produsului Sercadis, împreună cu un fungicid de contact partener, de exemplu Delan Pro sau Polyram DF. Doza de produs recomandată este de 0,25 l/ha pentru combaterea făinarii și 0,25-0,30 l/ha la rapăn, iar timpul de pauză este de 35 de zile.