BASF scapă fermierii de grija inoculării semințelor

În cadrul evenimentului din 4 octombrie de la Însurăţei s-a anunţat parteneriatul încheiat între DuPont-Pioneer şi BASF privind folosirea inoculantului HiCoat® Super Soy la cultura de soia. Despre acest nou produs ne-a vorbit Liviu Chira, Director culturi oleaginoase BASF.

„O tehnologie nouă va fi disponibilă fermierilor români începând din anul 2018. Producătorii agricoli vor scăpa de grija inoculării semințelor de soia prin cea mai nouă tehnologie în domeniu. Noi o numim tehnologie de pre-inoculare în care inocularea semințelor de soia se poate realiza cu mult timp înainte de semănat, vorbim de două, trei luni. Produsul companiei BASF se numește HiCoat Super Soy și este un inoculant de ultimă generație. Așa cum bine știți, ca plantă leguminoasă, soia are posibilitatea de a folosi azotul atmsoferic în nutriție, prin simbioză cu bacteriile din Rhizobium și Bradyrhizobium.

Cultura de soia poate economisi până la 50-60 kg/îngrășământ substanță activă, care pot fi utilizată în celelalte culturi. De aceea, se spune că soia este o bună premergătoare pentru alte culturi. Produsele pentru inoculare contribuie la un spor suplimentar pentru recolta de soia. Până în prezent, fermierii din România au avut la dispoziție preparate bacteriene sub formă de granule care trebuiau dizolvate în apă pentru procesul de inoculare al semințelor. În sine, acest proces este unul care presupune o atenție deosebită, dar și anumite condiții de lucru care să nu afecteze bacteriile și, bineînțeles, o aplicare riguroasă a tratamentului.

Inovatorul produs HiCoat Super Soy are o formulare lichidă cu o concentrație înaltă de tulpini selecționate de bacterii, fiind ușor de aplicat cu ajutorul tehnologiei standard de tratare a semințelor pentru că nu necesită o uscare suplimentară a acestora. Prin inocularea semințelor de soia de către companiile de semințe, se poate evita aplicarea inoculanților de către fermieri, ajutându-i pe aceștia să economisească timp. Un alt aspect interesant este că și ambalajul acestui inoculant este patentat BASF, fiind dintr-un plastic care poate permite schimbul de oxigen necesar bacteriilor pentru a supraviețui. Înainte de a fi aplicat pe semințe, inoculantul se amestecă cu un produs auxiliar numit Extender, un mix de nutrienți care va permite bacteriei să supraviețuiască pe semințe un timp mai îndelungat, respectiv până la semănare. Această tehnologie are  avantajul că fermierii pot achiziționa semințe de soia de înaltă calitate biologică, gata inoculate, cu un produs de ultimă generație și cu rezultate în producție extrem de bune. Tratamentul se va realiza în sistem industrial și prezintă avantajul că este o tehnologie nouă ce permite controlul inoculării’’, a declarat Liviu Chira.