Bio Danubius, un cluster de referință la nivel european în domeniul inovării în agro-ecologie

Recent, în luna septembrie a.c., a fost lansat la Clermont-Ferrand, Franța, proiectul european de cercetare „Agroecology-TRANSECT”, proiect ce are ca obiectiv general contribuția la afirmarea plenara a potențialului agroecologiei pentru agricultura europeană prin consolidarea bazei de cunoștințe pentru fermieri, consilieri și sprijinirea factorilor de decizie prin dezvoltarea unor dovezi solide ale efectelor pozitive ale agroecologiei în atenuarea  schimbărilor climatice.

Universitatea Spiru Haret, în calitate de entitate de management al clusterului Bio Danubius, prin centrul său antreprenorial USH Pro Business, a fost selecționată ca facilitator al clusterului să participe la acest proiect împreună cu alte 18 centre de inovare din Olanda, Belgia, Franța, Ungaria, Spania, Elveția, Slovenia, Danemarca, Bulgaria, Germania și Marea Britanie și Guadelupe.

“Agroecology-TRANSECT sprijină tranziția către agroecologie prin dinamica de co-inovare, o colaborare trans disciplinară între cercetători (agronomie, științe veterinare, ecologie, științe ale durabilității, socio-economice și politice), iar clusterul nostru, cu o istorie și experiență de peste 7 ani în zona Deltei Dunării și a zonele umede de-a lungul Dunării, aduce argumente solide ale potențialului agroecologiei în zonă. Suntem onorați să facem parte dintr-o rețea de accelerare ale acestor procese, având în vedere angajamentul fermierilor din zonă pentru dezvoltarea unui standard voluntar în acest domeniu” a declarat Costin Lianu, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect și Director General USH Pro Business.

Proiectul susține impactul agroecologiei asupra biodiversității și potențialul de îmbunătățire a rezilienței socio-economice a fermelor, prin combinații optime de practici și urmărește obținerea de date calitative/cantitative despre agroecologie, strategii ce contribuie la o bază transparentă de cunoștințe pentru elaborarea și punerea în aplicare a unor mecanisme europene de susținere.

Se are în vedere ca Bio Danubis să devină un  model inovator de afaceri, respectând principiile agro-ecologiei conducând la o gestionare mai bună a resurselor limitate, în special soluri și apă, atenuând astfel riscurile legate de climă, inclusiv eroziunea și degradarea solului sau pierderea biodiversității. Va oferi o mai buna înțelegere și îmbunătățire a potențialului de atenuare al agro-ecosistemelor bazat pe gestionarea durabilă a resurselor naturale, adoptarea de soluții legate de sechestrarea carbonului  în solurile arabile și sănătatea solului. Adoptarea agroecologiei în modelele de afaceri ale fermierilor, privind asigurarea sistemului lor împotriva riscurilor de mediu, va fi a altă componentă a proiectului. Clusterul Bio Danubius va fi gazda următorului atelier de lucru prevăzut pentru luna octombrie la Murighiol, Tulcea.