Boala cutanată bovină (LSD): vaccinarea duce la scăderea focarelor

Focarele de boală cutanată bovină din regiunea balcanică au scăzut considerabil, în proporție de 95%, de la 7.483 în 2016, la 385 în 2017. Cifrele confirmă faptul că vaccinarea bovinelor, recomandată de EFSA în 2016, este cea mai eficientă modalitate de combatere a bolii.

Un raport publicat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), în luna februarie a.c., oferă o actualizare privind apariția LSD și eficacitatea vaccinării. De asemenea, analizează factorii de risc pentru răspândirea acesteia în Europa de Sud-Est. Raportul se bazează pe datele colectate de către țările afectate și cele expuse riscului.

Cu toate acestea, Alessandro Broglia, medic veterinar la EFSA, a avertizat: „Chiar dacă numărul de focare a scăzut semnificativ, boala nu a fost eliminată încă din regiune și, prin urmare, trebuie să rămânem vigilenți”.

În 2017, majoritatea focarelor – 379 – au fost raportate în zonele din Albania, unde programul de vaccinare nu fusese încă finalizat. Puține focare au avut loc în altă parte, două în Grecia și patru în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

Unul dintre factorii responsabili pentru răspândirea LSD este creșterea numărului de insecte care transmit boala, ca rezultat al temperaturilor ridicate.

Experții au concluzionat, de asemenea, că în Grecia riscul de infecție este de șase ori mai mare în rândul animalelor de fermă care au acces la spațiul exterior decât la cele ținute în interior.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*