Știți deja că dacă nu sunt combătute în toamnă, afidele vor transmite virusul piticirii grâului (WDV-wheat dwarf virus) sau virusul îngălbenirii și piticirii orzului (BYDV-barley yellow dwarf virus) prin înțepare. Cu cât aceste viroze apar mai devreme, cu atât sunt mai periculoase. Ce se poate face după apariția virozelor? Mai nimic! Deci singura cale de a stopa aceste viroze este să combatem afidele, mai ales în toamnă.
După răsărire, la plantele tinere de cereale păioase, afidele sunt destul de ușor de văzut pe frunze, cu condiția să se respecte câteva reguli de observație:
• să se monitorizeze în special zonele cu risc de apariție;
• să se caute prezența afidelor pe serii de câte 10 plante, la 5 rânduri distanță;
• să se realizeze monitorizarea în cele mai calde ore ale zilei (în condiții de frig și ploaie, afidele sunt mai greu de observat deoarece sunt poziționate în inserția frunzelor). Se recomandă aplicarea unui tratament insecticid atunci când se observă prezența afidelor mai mult de 10 zile sau când 10% din plante sunt purtătoare de afide. În portofoliul de PRODUSE ISCUSITE găsiți FASTER DELTA, FASTER GOLD 50 EC și FASTER MAGNUM, trei insecticide din grupa piretroizilor, care acționează rapid și au o eficacitate ridicată.