Si la rapita, ca la orice cultura agricola, nu se poate face productie daca de la semanat si pana la recoltare nu se intervine, pentru a avea o cultura libera de boli, buruieni si daunatori. Multi fermieri intreaba care sunt “secretele” unei culturi sanatoase si cu productii bune? Ei bine, specialistii ALCEDO va fac cateva recomandari:
Cum alegem momentul semanatului la rapita?
Conditiile climatice pe care le-am experimentat in ultimii ani ne-au aratat ca toamna “adevarata” nu mai incepe la 1 septembrie… ci mult mai tarziu, pentru ca precipitatiile sunt mai reduse si, ca urmare, epoca de semanat la rapita se prelungeste. Vedem, de asemenea, tot mai multi fermieri care opteaza pentru semanat mai tarziu, cand stiu sigur ca urmeaza precipitatii.
Nu de putine ori am intalnit situatia in care, in cazul semanatului devreme, dupa semanat vine o ploaie de 2-4 litri. O ploaie mica porneste germinatia semintelor, dar nu ajuta si la o buna pornire in vegetatie, cultura fiind compromisa.
De aceea, alegerea perioadei de semanat trebuie sa tina cont de existenta conditiilor prielnice pentru o rasarire si dezvoltare optima a culturii.
Asigura plantei necesarul nutritional in primele faze de vegetatie
Cand vremea permite, semanatul trebuie facut la o adancime corespunzatoare, iar pentru a asigura plantei necesarul nutritional in primele faze de vegetatie se recomanda, concomitent cu semanatul, aplicarea unui fertilizant starter din gama STARTMAX sau YaraMila.
Ce trebuie facut in preemergenta la cultura de rapita, in conditii de umiditate optima?
Daca dupa semanat avem un sol care este reavan, cu umiditatea optima, este bine sa efectuati erbicidarea in preemergenta, inainte de rasarirea culturii de rapita, folosind erbicidul CLOMATE in doza 0,33 l/ha, pentru combaterea unui spectru larg de buruieni: turita, rocoina, traista ciobanului, pungulita, sugel, ciumafaia, macul salbatic, soparlita, teisor, busuioc de camp, zarna, iarba barboasa, iarba vantului, firuta.
In cazul in care ati reusit sa semanati si aveti o toamna secetoasa, puteti aplica in postemergenta erbicidul GALERA SUPER in doza de 0,2 l/ha, care combate foarte bine buruieni precum palamida, mac, musetel, turita, romanita, albastrita, spanac salbatic, trei-frati-patati, stir, susai, ambrozia, hrisca, samulastra de floarea soarelui, zarna, talpa gastei, rocoina, urzica moarta, soparlita.
Ce facem daca avem samulastra de cereale paioase?
Pentru combaterea samulastrei de cereale paioase, dar si a unor buruieni graminee, puteti utiliza erbicidul LEOPARD 5 EC in doza de 0,7 l/ha sau erbicidul RANGO in doza de 0,75 l/ha.
Tot pentru combatera samulastrei, dar si a buruienilor graminee anuale si perene, va recomandam erbicidul FUSILADE MAX, erbicid sistemic cu aplicare in postemergenta.
Este foarte activ in combaterea buruienilor graminee anuale si perene din culturile de rapita, dar si la multe alte culturi, datorita tehnologiei avansata Isolink (include surfactant si penetrant in formulare), care permite o absorbtie superioara, valorificand la maxim puterea substantei active.
Doza la rapita, la fel ca la toate celelate culturi, este in functie de spectrul de imburuienare si stadiul de vegetatie al buruienilor, fiind cuprinsa intre 1,75 – 2 l/ha.
Cum protejam cultura de rapita de boli?
Pe langa buruieni, bolile si daunatorii sunt o problema majora care, in lipsa unei protectii fitosanitare, va pot compromite cultura de rapita.
Retineti! Inca din toamna este importanta aplicarea unui fungicid precum PROMINO 300 EC, in doza de 0,3-0,6 l/ha, SALVATOR 25 EW sau ZIZAN 500 SC, in doza de 0,5 l/ha, care va asigura un control maxim asupra bolilor specifice culturii de rapita.
Protectie cu biofungicidul POLYVERSUM
Tot in toamna, si biofungicidul POLYVERSUM, omologat la rapita in doza de 0,1 kg/ha, inhiba sporii unor agenti fitopatogeni si ajuta la regenerarea plantelor la iesirea din iarna.
Primul tratament in toamna se aplica in fenofaza 4-6 frunze (BBCH 14 – 16), pentru a combate putregaiul negru (Phoma lingam), putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) si a induce rezistenta plantelor.
Al doilea tratament se aplica de la alungirea internodiilor si pana la mai mult de 9 ramificatii (BBCH 30 – 39), pentru combaterea putregaiului negru (Phoma lingam), putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) si pentru regenerarea plantelor la iesirea din iarna.
Al treilea tratament se aplica de la inceputul aparitiei inflorescentelor si pana la fenofaza cand au aparut deja 50% din inflorescente (BBCH 49 – 65), pentru combaterea putregaiului alb (Sclerotinia sclerotiorum) si putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea).
Cum protejam cultura de rapita de daunatori?
Ce insecte avem in toamna? Pai, pot fi probleme cu puricii de pamant (Phyllotreta), larvele viespei rapitei (Athalia rosae), iar mai rar, insa si el face prapad, fluturele alb al verzei (Pieris brassicae). Ca insecticide recomandam: noul FASTER MAGNUM – 0,05 l/ha, FASTER GOLD 50 EC – 0,1 l/ha, FASTER DELTA – 0,3 l/ha si MOSPILAN 20 SP – 0,15 kg/ha.
PROMINO 300 EC, SALVATOR 25 EW si ZIZAN 500 SC pot fi asociate cu un insecticid, daca in momentul aplicarii fungicidului observati insecte in rapita.
Si nu uitati de adjuvantul EASI-MIX care imbunatateste calitatea apei utilizate la tratamentele cu produsele de protectia plantelor si a fertilizantilor.