Cât de pregătiți suntem să atingem ținta de 25% de teren organic până în 2023?

Aceasta a fost întrebarea centrală a seminarului organizat la sediul IFOAM.EU din Bruxelles, în perioada 28-29 iunie 2023, în cadrul proiectului european OrganicTargets4EU, unde experți naționali și la nivelul Uniunii Europene s-au întâlnit la #OrganicHouse din Bruxelles, în cadrul workshop-ului „Developing scenarios for meeting the EU Farm2Fork 25% organic land target”, pentru a construi scenarii pentru dezvoltarea sectorului organic în viziunea obiectivelor #EUGreenDeal.

20 de experți, selectați în alimentație și agricultură organică, au lucrat intens pentru a dezvolta strategii pentru a atinge 25% #OrganicLand până în 2030, seminarul fiind centrat pe scenarii predictive. Scenariile OrganicTargets4Europe sunt dezvoltate pentru a permite identificarea de forțe motrice, predicția intensității lor și a incertitudinilor din fiecare curs predictibil de acțiune, pentru a evalua impactul acestor forțe în atingerea țintei ecologice din strategia Farm to Fork.

Unul dintre experții participanți, coordonatorul CORE Organic care reprezintă AU-ICROFS, Ivana Trkulja, și-a împărtășit experiența: „Organizatorii atelierului au adunat cel mai inspirat grup de oameni care au contribuit la sectorul organic cu cunoștințele, expertiza și angajamentul lor de câteva decenii. Evenimentul a urmat o metodă de lucru interactivă extraordinară care a stimulat eforturile comune pentru înțelegerea modului de atingere a țintelor Green Deal pentru produsele ecologice până în 2030. CORE Organic este o rețea de finanțatori publici europeni și parteneri ai părților interesate care a sprijinit cercetarea și inovarea în hrana și agricultura ecologică încă de la începutul anului 2004. Ne propunem să continuăm această sarcină importantă ca parte a proiectului #OrganicTargets4EU și să contribuim la diferitele instrumente UE Orizont Europa”.

„Există multe incertitudini ce pot avea un impact major asupra viitorului sectorului, pe care le luăm în calcul în cadrul acestei cercetări ample de tip previzional cu o metodologie științifică indubitabilă, condusă de experți internaționali. Scenariile care reies din cercetare sunt de tip normativ, pentru a ajuta la contestarea status quo-ului actual al situației acestui sector. Scenariile sunt analizate pe un fundal de gândire creativă  analitică, strategică și transdisciplinară, tocmai pentru a spori capacitatea de a previziona și a lua decizii corecte în condiții de incertitudine”, a declarat conf. univ. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio și director general USH Pro Business, participant în grupul de experți.

Un sondaj post-atelier va valida scenariile dezvoltate în timpul exercițiului practic de previziune și, în continuare, va avea loc un al doilea atelier la nivelul UE pentru a construi scenarii plauzibile pentru dezvoltarea sectorului acvaculturii ecologice.