Cerințe minime de calitate pentru reutilizarea apei în agricultură!

Centrul Comun de Cercetare (JRC) a publicat un raport privind cerințele minime de calitate pentru utilizarea apei reziduale tratate în scopuri agricole.

Lipsa de apă este o problemă tot mai mare în întreaga lume. Presiunile cauzate de secetă și de dezvoltarea urbană s-au agravat în condițiile schimbărilor climatice, afectând și aprovizionarea cu apă dulce în Europa.

Reciclarea apei reziduale a devenit din ce în ce mai importantă pentru îmbunătățirea utilizării eficiente a apei.

Agricultura, în special irigarea agricolă, este una din sferele care oferă numeroase oportunități de reutilizare a apelor reziduale tratate.

Cu toate acestea, înainte ca apa reciclată să poată fi reutilizată în agricultură, trebuie să fim siguri că apa tratată îndeplinește standardele de siguranță și de calitate necesare pentru protejarea sănătății umane și a mediului.

„În prezent, o mare parte a apei reziduale care ar putea fi refolosite este risipită. Nu folosim la maxim potențialul apei disponibile. În sprijinul eforturilor UE de încurajare a utilizării eficiente a apei am evaluat impactul pe care reutilizarea apelor reziduale în irigarea agricolă îl are asupra mediului și am elaborat cerințele minime de calitate care trebuie respectate, astfel încât apa reciclată să poată fi folosită în siguranță în agricultură.”, explică Bernd Gawlik, autorul principal al raportului JRC.

Raportul stabilește parametrii microbiologici și fizico-chimici, valorile limită asociate și frecvențele de monitorizare pentru utilizarea apei reziduale tratate în irigarea agricolă.

De asemenea, definește măsurile preventive care urmează să fie adoptate și stabilește principalele elemente pentru implementarea unui cadru de gestionare a riscurilor, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Raportul va fi utilizat pentru a defini legislația UE privind cerințele minime de calitate pentru reutilizarea apei, în scopul stabilirii unei abordări comune privind reutilizarea apei în întreaga UE.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*