Planta perenă numită “cimbru de cultură” este din genul Thymus vulgaris. Această plantă medicinală aromată are proprietăți antibiotice și este recomandată pentru prevenirea, dar și tratarea mai multor tipuri de afecțiuni. Este foarte cunoscut faptul că produsele pe baza de cimbru de cultură sunt benefice căilor respiratorii. El este folosit, în special, pentru tusea de toate felurile.
Mai mult, se spune că planta ajută la digestie, datorită gustului său puternic și picant, și se poate folosi în preparate grase. Numit și cimbru de gradină sau cimbru brun, cimbrul de cultură este o plantă scundă, care nu atinge mai mult de 20-30 centimetri în înălțime, și care se cultivă în afară asolamentului. Nu este pretențios față de planta premergătoare, precum leguminoasele, cerealele sau borceagurile, el reușind să se dezvolte pe terenuri unde au fost și alte culturi.
Cimbrul de cultură este un semiarbust peren, care crește sub formă de arbust, și este pretențios când vine vorba de căldură și lumină; planta poate rezista secetei, dar are nevoie de multă apa atunci când este în perioada de răsărire, și preferă zonele cu expunere sudică, sud-estică și sud-vestică. Iarna supravietuiește la temperaturi scăzute, însă nu se mai dezvoltă. Florile cimbrului sunt mici și au o culoare albă cu puncte roșii, violet sau roz-deschis. Frunzele au formă aproape ovală, sunt netede și au un miros specific, foarte atrăgător.
Cimbrul de cultură se aseamănă cu rozmarinul. În culturi, planta se adaptează pământului fertil, permeabil și bogat în calciu, dar în floră, ea crește în pășuni unde se afla soluri pietroase, pentru că nu îi place solul unde sunt buruieni. Perioada sa de înflorire începe din iulie și poate ține până în octombrie.