Comisia Europeană cere pronunțarea statelor membre privind utilizarea pesticidelor neonicotinoide

Statele membre ale UE urmează să voteze propuneri de interzicere a utilizării în exterior a trei pesticide neonicotinoide.

Din decembrie 2013, trei pesticide neonicotinoide – imidacloprid, clothianidin și thiamethoxam – au fost interzise pentru utilizarea pe culturi atractive pentru albine.

Restricțiile au fost impuse după ce un raport anterior al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a concluzionat că acestea prezintă un „risc ridicat” pentru albinele de miere.

Astăzi, 27 aprilie a.c., Comisia Europeană va cere statelor membre să voteze o propunere de extindere a interdicției pentru a acoperi toate culturile cultivate în aer liber, în comparație cu interdicția actuală a culturilor înflorite, a cerealelor semănate în primăvară și a porumbului.

Măsura urmărește îngrijorarea crescândă cu privire la impactul acestor substanțe chimice asupra albinelor și asupra mediului înconjurător.

Guvernul britanic și-a anulat condamnările anterioare privind neonicotinoidele și, în prezent, militează pentru o interdicție absolută. O interdicție totală a pesticidelor în câmpurile din Europa va fi acum susținută de Marea Britanie, a dezvăluit secretarul de la Defra Michael Gove în noiembrie anul trecut.

Comisia Europeană declară că monitorizează îndeaproape posibilele relații dintre sănătatea albinelor și pesticide și este hotărâtă să ia cea mai prudentă abordare posibilă pentru protejarea albinelor.