Comisia Europeană creează Grupul de acțiune Africa rurală  

Un nou grup de experți va fi creat de Comisia Europeană pentru a oferi expertiză, consiliere și posibile recomandări privind consolidarea rolului sectorului agroalimentar și agroindustrial al UE în dezvoltarea economică durabilă a Africii. Primul pas în crearea Grupului Task Force Africa Rurală (TFRA) este depunerea de candidaturi pentru selectarea membrilor, proces care va dura până pe 23 martie 2018.

Grupul va fi alcătuit din 11 membri, toți dintre aceștia ar trebui să dețină un nivel ridicat expertiză și experiență în agricultură, agroindustrie, comerț, politică de dezvoltare sau probleme legate de migrație și cunoștințe privind sectorul agroalimentar din Africa. Toți vor fi desemnați cu titlu personal și vor acționa independent și în interesul public. Într-o ședință de patru până la șase ore, desfășurată la Bruxelles în cursul anului viitor, rolul TFRA va fi acela de a oferi consiliere cu privire la modul de a construi structurile de cooperare existente între UE și Africa în domeniul larg al alimentației și al agriculturii, dezvoltarea sectorului în Africa. De asemenea, va analiza modul în care cunoștințele și know-how-ul câștigat din politicile europene de agricultură și dezvoltare rurală pot fi utilizate pentru a dezvolta oportunități de angajare și activități generatoare de venituri în zonele rurale africane. Accentul va fi pus pe sprijinirea mai bună a tinerilor din sectorul agroalimentar din Africa. Activitatea TRFA se va baza pe angajamentele politice deja întreprinse între UE și Uniunea Africană, în special la Summit-ul UA-UE din 29-30 noiembrie 2017.

Constatările și recomandările grupului vor fi publicate în ianuarie 2019 și vor fi reprezenta Strategia comună UE- UA. Comunicarea Comisiei privind viitorul alimentației și al agriculturii din noiembrie 2017 subliniază că „viitoarea PAC trebuie să joace un rol mai important în punerea în aplicare a rezultatelor reuniunii la nivel înalt de la Valetta, abordând cauzele fundamentale ale migrației”. Aceasta evidențiază, în special, importanța transferului de cunoștințe, îndeosebi Africa, prin schimbul de bune practici și prin consolidarea cooperării strategice și a dialogului cu UA privind aspecte legate de agricultură, economie agroalimentară și dezvoltare rurală.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*